..
Citat:
În prealabil postat de Fani71
In primul rand nu toti ortodocsii sunt la fel; pen,tru unii, mai putin inaintati in credinta, nu conteaza asa mult daca nu participa la taina ortodoxa a casatoriei. Nu zic ca este bine, dar asa este. Dar vor totusi sa se casatoreasca inaintea lui Dumnezeu, nu numai a oamenilor, si atunci accepta sacramentul catolic, al celuilalt, pentru care poate este mai important.
In al doilea rand exista ortodocsi, printre care ma numar (si de altfel printre care se numara majoritatea bisericilor locale) care accepta 'validitatea' tainelor catolice, si al unora protestante (botezul), adica accepta ca sfantul Duh pooate lucra si in afara granitelor canonice ale bisericii, chiar daca sa zicem mai estompat, dar lucreaza. De accea un catolic sau chiar protestant care devine ortodox in general nu etse botezat, ci este primit cu mirungerea.
Un ortodox chiar foarte credincios poate sa se indragosteasca, sa traiasca o dragoste adevarata cu un om de alta confesiune (definitia este cea pe care a dat-o Noesisaa), si poate sa vrea sa construiasca un cuplu si o familie cu el, luind ca baza comuna credinta comuna si toate aspectele umane (care si ele vin de la Dumnezeu daca sunt bune) pe care ei le impartasesc. Este mai greu, dar nu este imposibil.
Si atunci, pentru acest ortodox exista posibilitatea de a se casatori cu catolicul sau protstantul (de neoprotestanti intr-adevar nu am auzit, nu stiu daca se face, depinde poate) in biserica ortodoxa, cu slujba ortodoxa, dar fara impartasanie comuna. Asa a hotarat Biserica prin iconomie ca se poate face.
Catolicii nu au nici o problema sa recunoasca tainele ortodoxe in totalitatea lor. Ortorocsii spun ca mariajul catolic este putin problematic pt ca se spune ca 'pana ce moartea ii desparte' (ceea ce la noi nnu se spune), si pentru ca dogma oficiala este ca cei doi isi 'dau' unul altuia sacramentul, nu preotul li-l da.
Nu cred ca este bine sa spui ca este absurd si fara sens cand nu ai fost tu in situatioa asta, de a iubi cu adevarat pe cineva de alta confesiune, si poate nu ai cunoscut cupluri mixte. Eu cunosc.
|
Fani, nu stiu unde ai citit sau ai auzit tu asa ceva, dar nu e adevarat. Mi se pare aberant sa spui ca Harul Duhului Sfant lucreaza mai estompat la celelalte confesiuni. Nu lucreaza deloc, pt ca nu sunt in adevar. Harul Duhului Sfant lucreaza numai in adevar. Si nu este adevarat ca se recunosc tainele in celelalte confesiuni. Ei nu au taine valabile, pt ca credinta lor se bazeaza pe erezii. Ar inseamna sa spui ca si ortodoxia are adevarul si catolicismul si toate celelate. Daca toate aceste confesiuni ar fii in adevar, n-ar mai fii atatea religii, ci ar fii una singura. Si inca un lucru. Iubirea adevarata e numai in Hristos. Ortodox fiind, daca spui ca iubesti o baptista sa spunem, si vrei sa te casatoresti cu ea, fara ca ea sa treaca la ortodoxie, aia nu e iubire in Hristos, e amagire de-a vrajmasului. Pare greu de crezut, dar asta e. Pai ce facem acuma? Schimbam ce ne-au lasat Sfintii Parinti, ca sa ne fie noua pe plac? Sa nu fie asa ceva. Doamne ajuta!
|