- La Boroaia , aveam o crestina care venea la Biserica, postea toate posturile, se impartasea, fiind o buna si de nadejde credincioasa, cu toate ca mama ei tinea stilul vechi. Intr-o zi a cazut la o boala grea si a pus-o la pat. Atunci trimite dupa mine sa merg si s-o impartasesc. M-am dus in graba si eram mirat cum de a cazut matusa Ileana asa deodata in boala. Cand am inceput slujba pentru spovedanie imi spune:
-”Parinte te rog de data aceasta si pentru ca este ultima data, simt aceasta, sa pomenesti la rugaciune pe sfintii de astazi pe stilul vechi!”
- De ce matusa Ileana , ca dumneata niciodata n-ai cerut si nu ai pomenit de stilul vechi, mereu ai crezut ca sunt gresiti?
-Stiu , parinte, de data aceasta te rog sa ma spovedesti si sa ma impartasesti pe stilul vechi. Mama a murit cu necazul pe mine, canu m-a putut convinge sa merg la Biserica pe Stilul Vechi, vreau macar la sfarsitul vietii mele s-o impac pe mama.
Nu am reusit oricat de mult am insistat si oricate argumente i-am adus ca, omul in ultima clipa a vietii se poate pierde si poate pierde tot ce a cladit intr-o viata si ca aceasta este o ispita cu care vrajmasul vrea s-o castige.
Pana in cele din urma, neavand ce sa fac , am spopvedit-o si impartasit-o asa cum a cerut. Am insistat sa ii aduca fammilia preot pe vechi, daca aceasta vrea, insa nici acest lucru n-a vrut, n-a vrut sa primeasca preotul pe vechi decat pe mine.
Dupa ce am spovedit-o pe matusa Ileana, in urma a murit. I-am facut inmormantarea. Fiind cutremurat sufleteste de incapatanarea matusii, pentru ca familia ei toata este pe stilul vechi, iar in ultima clipa a vietii sa o pierd fara putinta de a o salva. Am pus rugaciunea la Dumnezeu ca sa imi arate unde este sulfetul matusii Ileana.
Fiind la rugaciune, peretele dintre rasarit dispare, se vedea afara si mi se arata un tanar imbracat in alb zicandu-mi:
- Ai cerut de la Creatorul sa vzi unde este sufletul lui Ileana?
- Da. Am raspuns eu.
- Vino cu mine si vezi! Am fost luat pe sus si dus inspre miaza-noapte. Itr-o clipa am trecut deasupra muntilor, vailor, padurilor, satelor, oraselor, am coborat intr-un loc intunecos plin de rugi, spini, pamant colturos si cu iarba scurta si aspra. Tanarul care ma insotea a prins cu mana de iarba si a ridicat-o ca pe o usa.
- Coboara mi-a poruncit.
- Nu vad nimic. i-am raspuns eu, pentru ca totul era intuneric si nu se vedea nici pamant nici scari.
- Sa fie lumina! A poruncit tanarul. Atunci s-a luminat, si am descoperit niste scari, nu stiam din ce material sunt, am coborat foarte mult in jos, in fundul pamantului, pana ce am ajuns in fata unui zid, opac, care nu era nici din piatra, nici din fier, nici din ciment, nu stiu din ce era. Avea multe usi. Ne-am oprit in dreptul uneia, in care tanarul a lovit. S-a deschis usa si am intrat intr-o camera nu prea mare, cu peretii de culoare grii inchis. In mijocul camerei pe un scaun sedea matusa Ileana intr-o lumina puternica si apasatoare. Cand m-a vazut s-a luminat la fata si a zis:
- Ai venit sa ma scoti de aici! Nu te-am ascultat si uite cum ma chinuiesc. Lumina aceasta este fierbinte si grea, ma apasa de ma dor umerii. Tanarul imi face semn ca este timpul sa plecam si-mi spune:
- La sfarsitul vietii si-a pierdut locul la Creatorul. Asa se chinuiesc cei despartiti de ascultarea Bisericii, cei ce nu asculta de duhovnicul lor si se cred mai luminati.
Deci a pierdut locul care i se pregatea pentru trairea in evlavia si ravna pe care a avut-o toata viata, pentru faptul ca mreu socotea ca despartirea in doua a bisericii : stil nou si stilvechi , o gresala a celor de pe stilul vechi. Ati vazut cum diavolul a avut rabdare si a asteptat-o pana in ultima clipa a vietii sale?
Cand i-a dat o falsa mustrare de constiinta, ca nu a ascultat de mama eio sa respecte stilul vechi? Vedeti cum omul isi poate pierde mantuirea chiar si in ultima secunda a vietii? Cati nu au fost inselati in felul aceasta! Cati nu zic ca ce poate fi rau in stilul vechi, ca tot biserica ortodoxa este. Este , dar cazuta din har si ascultare. Daca s-ar intoarce la ascultare ar fi altceva. din cauza aceasta nici rugaciunile nu se urca la cer, chiar daca sunt piosi, evlaviosi, respecta tipicul , canoanele, predaniole, mi s-a aratat aceasta.
Daca cei care sunt rupti de curand de Biserica din cauza neascultarii intra in iad, ce sa mai zica catolicii, protestantii si neoprotestantii.
Sa ne pastram credinta noastra ortodoxa, iar sa nu ne miscam credinta dupa cum bate vantu.
Intr-una Sfanta , Soborniceasca si Apostoleasca Biserica ne nastem , traim si murit , toate acestea din dragostea si ascultarea de Hristos Dumnezeu sa le facem.