Primul meu exemplu de post a fost bunica mea, care acum la 95 de ani tine posturile cu sfintenie, parintele la spovedit i-a dat voie sa manince de dulce, dar ea i-a spus ca nu poate sa manince de dulce in post,nu poate..Cind eram mici observam ca ea tinea Lunea, Miercurea si Vinerea, mincind dupa ora 3 dupa amiaza si fara ulei!!! Fara sa bata toba sau sa i se para ca e ceva deosebit, ne dadea si noua de post, dar cu ulei, iar noi cind era post mincam toata ziua !! Am intrebat-o pe bunica de ce face asa. Si ne-a povestit ca primul ei copil e murit pt ca ea minca de dulce vinerea si miercurea. I s-a aratat in vis Sf Vineri si i-a luat copilul iar el la scurt timp a murit.
In schimb cind mergeam la parinti, ei nu posteau, dar DUmnezeu i-a aratat mamei de mai multe ori ca era sa murim cu toti pt ca mincam carne vinerea. Prima data a luat foc aragazul si era sa explodeze, prin minune am scapat - era Vineri. A doua oara mama aproape ca si-a taiat degetul cind gatea carne sa ne dea sa mincam - tot Vinerea. A treia oara - fratele meu se trezeste noaptea si plingind s-a dus la mama sa-i spuna ca el nu mai poate respira si mama s-a dus drept la aragaz - gazele erau deschise (era pe vremea comunistilor cind se opreau gazele) fara sa aprinda lumina - iar era sa murim cu toti de data asta. De atunci niciodata nu ne-a mai dat de dulce vinerea!
Certind m-a certat Domnul dar mortii nu m-a dat!
|