Nu imi scapase dar iti multumesc pentru demersul tau sincer de-a-mi lamuri aceasta pilda.
Din pacate, cu toate interpretarile voastre minunate si geniale, nu ajungeti decat sa-l faceti pe Hristos mincinos: pentru ca, daca asa cum spui, este Adevarul in persoana, si mai este si Calea, NU AVEA CUM sa se foloseasca de o cale incorecta, falsa, pentru a ajunge la un adevar.
Deci eu in cel mai rau caz nimeresc in "somn", dar as putea sa-i zic pe urma, Doamne, dar Tu ai zis ca i-a luat ingerul sufletul lui Lazar, si pe al meu nu l-a luat nimeni ba am mai si dormit in mormant atatia ani pana ai venit a doua oara.
Dar tu, daca intr-adevar o fi asa cum zic ortodocsii, risti sa-ti auzi ceva de genul, au nu vi s-a dat tuturor pilda care sa va invete despre starea sufletului dupa moarte si despre ingerii care-l vor lua pe acesta si-l vor duce in rai sau in iad? De ce nu ai crezut ce ti s-a spus ba chiar, necrezand, L-ai facut pe Hristos mincinos, pentru ca ai indraznit sa crezi ca Hristos ar fi putut sa dea glas unei credinte false, fara a o vadi ca fiind falsa, facandu-Se astfel partasul minciunii si paganatatii?
Care scenariu ti se pare mai plauzibil?
Ori eu nu scapam invatatura de baza din pilda ci tocmai ce ti-am explicat-o in intregime mai pe intelesul tau. Ca daca dorea Dumnezeu sa ne dea pilda despre rasplatile de dupa ce-a de a doua inviere a Sa, ar fi putut spune totul altfel. Ca au murit si c-au dormit ei sau ce-or fi facut atatea mii de ani pana cand a venit El si i-a inviat. Dupa care Lazar era in rai si bogatul inseta in iad. Asa ca bogatul i-a zis lui Dumnezeu, Doamne, uda degetul lui Lazar si trimite-l in iad. Dar n-a zis. Pentru ca nu e asa.
Ba chiar amesteca si-un Inger pe-acolo. Si-n privinta aia era ocupat cu vorbitul de SF-uri ca sa impopotoneze nitel pilda pentru a ajunge la un adevar "de baza" ? Si daca Dumnezeu Insusi da o pilda cu moarte, luatul sufletului de catre ingeri si trairea unei stari de bine sau de vapaie DUPA moarte, PAI ASA E.
Last edited by Jane Says; 11.02.2010 at 17:11:56.
|