Ipad-ul este un dispozitiv multivalent. Ca orice dispozitiv multivalent el nu va excela la nici unul din capitole. Ca si calculator pt internet, mail si iworks este mai slab decat un calculator adevarat. Ca si ebook reader este mai slab decat un reader dedicat pt simplul fapt ca ecranul sau are alta tehnologie la baza, un reader adevarat foloseste e-paper si e-ink - hartie si cerneala electronica. Ecranele de tip e-paper au o rezolutie mult mai mare decat ecranele pt calculatoare. De fapt motivul pt care iti este mai neplacut sa citesti pe un ecran de calculator comparativ cu hartia este exact acesta, rezolutia mai mica. Cea mai jigarita imprimanta are rezolutia la A4 de 1200X2400 pixeli. Nu am auzit de monitoare la aceasta dimensiune sa aiba atatia pixeli. Deci nu este un inlocuitor perfect pt e-reader-e.
Meritul acestui dispozitiv este exact acesta: ofera cate ceva din fiecare si intr-o proportie acceptabila. Totul asezonat evident cu marketingul Apple care ma face sa ma conving inca o data ca este adevarata vorba: "lumea e proasta". Asta nu inseamna ca cei care le cumpara produsele sunt prosti, fiecare are motivele sale. Doar inseamna ca multi din cei ce cumpara nu au de fapt nici un motiv palpabil.