Muzica pe care o promoveaza acesti parinti nu este potrivita pentru a fi cantata in biserica. Nici sub aspect textual si nici melodic, nu arata sa aiba o legatura cu Traditia Ortodoxa. Din punct de vedere melodic majoritatea cantarilor nu autangenta cu melosul bisericesc autentic, ci aproape se confunda, cu cel popular-folcloric.
Stau atunci si ma gandesc, ce rol mai au imnografia si cantarile mostenite de la Sfintii Parinti care reprezinta o adevarata comoara. Sa le facem uitate, sau sa le inlocuim, cu usurinta, doar pentru faptul ca aceste cantari populare ne sunt mai familiare sau mai usor de interpretat?
Sincer, ma intristez cand vad preoti care se abat, cu usurinta, de la Traditia Bisericii, ai caror pastratori si continuatori ar trebui sa fie. Toate aceste inovatii, nu fac decat sa arate ca exista chiar si in randul clerului, o grava criza de indentitate. Nu mai stim ce defineste cu adevarat ethosul ortodox autentic. Din pacate, daca nu mai stim ce anume ne caracterizeaza, nu vom putea cunoaste nici ceea ce ne este strain.
|