Citat:
În prealabil postat de AlinB
Pai tocmai, cu catolicii mai vad un fel de "interconfesionalitate", dar nu cu protestantii.
Logic vorbind, astfel de casatorii mixte mi se par o absurditate.
Adica daca tu crezi ca binecuvantarea si in general tot ce se face in cealalta biserica este valid, de ce sa nu te convertesti?
Si invers, daca ai motive serioase sa nu te convertesti, de ce sa accepti administrarea unui ritual pe care tu nu-l consideri valid, cel din biserica ta fiind cel cu adevarat valid/eficient/autentic si de care astfel te lipsesti?
Si nu e vorba de ceva care ai putea sa "recuperezi" cu alta ocazie, sunt niste evenimente UNICE.
Or fi acceptand catolicii "prezenta unui preot ortodox", dar ce sa caute el acolo?
Adica ceea ce facem noi, facem dupa carte, da?
Conform carei randuieli canonice poate fi prezent acolo si ce fel de binecuvantare poate da, canonic vorbind?
Slujba casatoriei e clar ca nu o poate oficia.
Atunci? Scoate un fel de binecuvantare din burta asa cum scoate magicianul iepurele din palarie?
Ca totusi, nu este binecuvantare sa pornesti la drum sau sa faci nu stiu ce munca, este vorba de ceva care in Biserica este ridicat la rang de Taina.
|
In primul rand nu toti ortodocsii sunt la fel; pen,tru unii, mai putin inaintati in credinta, nu conteaza asa mult daca nu participa la taina ortodoxa a casatoriei. Nu zic ca este bine, dar asa este. Dar vor totusi sa se casatoreasca inaintea lui Dumnezeu, nu numai a oamenilor, si atunci accepta sacramentul catolic, al celuilalt, pentru care poate este mai important.
In al doilea rand exista ortodocsi, printre care ma numar (si de altfel printre care se numara majoritatea bisericilor locale) care accepta 'validitatea' tainelor catolice, si al unora protestante (botezul), adica accepta ca sfantul Duh pooate lucra si in afara granitelor canonice ale bisericii, chiar daca sa zicem mai estompat, dar lucreaza. De accea un catolic sau chiar protestant care devine ortodox in general nu etse botezat, ci este primit cu mirungerea.
Un ortodox chiar foarte credincios poate sa se indragosteasca, sa traiasca o dragoste adevarata cu un om de alta confesiune (definitia este cea pe care a dat-o Noesisaa), si poate sa vrea sa construiasca un cuplu si o familie cu el, luind ca baza comuna credinta comuna si toate aspectele umane (care si ele vin de la Dumnezeu daca sunt bune) pe care ei le impartasesc. Este mai greu, dar nu este imposibil.
Si atunci, pentru acest ortodox exista posibilitatea de a se casatori cu catolicul sau protstantul (de neoprotestanti intr-adevar nu am auzit, nu stiu daca se face, depinde poate) in biserica ortodoxa, cu slujba ortodoxa, dar fara impartasanie comuna. Asa a hotarat Biserica prin iconomie ca se poate face.
Catolicii nu au nici o problema sa recunoasca tainele ortodoxe in totalitatea lor. Ortorocsii spun ca mariajul catolic este putin problematic pt ca se spune ca 'pana ce moartea ii desparte' (ceea ce la noi nnu se spune), si pentru ca dogma oficiala este ca cei doi isi 'dau' unul altuia sacramentul, nu preotul li-l da.
Nu cred ca este bine sa spui ca este absurd si fara sens cand nu ai fost tu in situatioa asta, de a iubi cu adevarat pe cineva de alta confesiune, si poate nu ai cunoscut cupluri mixte. Eu cunosc.