..
Nu stiu ce sa zic, nici de rau nu vreau sa zic (ca sa nu supar pe vreun sfant daca a ajuns sfant, Doamne ajuta!) dar nici de bine, ptr ca am niste semne de intrebare, am citit sa zic destul de multe carti duhovnicesti si vieti de sfinti si am vazut si-i Pateric dar mai ales in minunata carte "Pateric despre visuri si vedenii" pe care v-o recomand NEAPARAT!! sa o cititi, sa vedeti lupta calugarilor din Muntele Athos cu demonii, le apar demoni in chipul Maicii Domnului si a Mantuitorului la tot pasul, cititi cartea si sa va cutremurati, ei nu iau orice viziune sau vis in seama, dimpotriva, fug de ele ca de nu stiu ce, pun la indoiala totul, sa vedeti cazuri acolo de parinti demonizati doar ca au crezut ca li s-a aratat Maica Domnului si i-a induhovnicit, te cutremuri, cum o astfel de aratare necercetata de sfinti induhovniciti din acel Munte (si care au o smerenie de neimaginat) le-au dat calugarilor "puteri" de ghiceau tot viitorul si ziceau ca e darul Domnului ca li s-a aratat lor Domnul si le-a dat darul inaintevederii, si chiar spuneau totul ca la carte, stiatu tot vechiul testament pe de rost dupa o astfel de aratare, norocul lor era ca traiau si traiesc intr-o colectivitate in care cum apare un astfel de caz e cercetat foarte bine si descopereau prin rugaciuni ca nu de la Domnul aveau puterile, si-apoi sa vezi lupta cu cel rau care pusese stapanaire deja pe acel suflet si u mai vroia sa iasa, ca zicea el ca e induhovnicit.
Toti Sfintii de prin Muntele Athos spuneau ca toate aceste cazuri au ca pricina mandria unui calugar cat un praf de nisip, spun ei ca, ca si calugar, trebuie sa n-ai mandrie nici un fir de praf ca-i foarte urat inaintea Domnului, care El insusi a venit pe pamant, Dumnezeu fiind, care a facut universul tot si era tare smerit, iar daca Domnul a criticat pe cineva El e totusi Domnul, noua ne-a lasat smerenia sa urmam.
Deci nu stiu ce sa zic, nu vreau nici sa spun asa nici invers, prefer sa ma antin dar sa-mi pun totusi intrebari, Sfanta Matrona din Rusia, mare sfanta si pe toti ii iubea care veneau la ea, vazatoare cu duhul, spunea: nu alergati dupa preoti sau calugari vazatori cu duhul ca de la unul ca acesta va puteti pierde Harul pe care-l aveti de la Domnul, ca nu toti sunt vazatori prin puterea Domnului.
La parintele (care sper din suflet sa fi ajuns Sfant totusi iar eu sa ma insel) am observat exact ce-am citit in "Pateric despre visuri si vedenii", toti sfintii acolo spuneau ca numai cei smeriti desavarsit, care dau dovada de o iubire fara margini pentru pacatosi, si care se distanteaza de lume, numai unii, din cand in cand pot primi vreun dar de la Dumnezeu. Dar daca pe vreun calugar il pandeste vreun duh de mandrie de care n-a scapat inca, si cu toate ca are acest duh de mandrie cere de la Domnul Daruri mari, sa se incredinteze ca va aparea si demonul in forma de inger care sa-i mangaie orgoliul, oferindu-i darurile lui si ridicandu-l mai sus decat pe fratii lui, din pricina grauntelui de mandrie (care e cel mai neplacut pacat la Domnul, Lucifer din cauza lui a cazut).
Parintele de exemplu spunea intr-o carte "numai jertfa Brancovenilor m-a adus pe mine la acest popor", sau "pe mine cand vreti sa va rugati mie sa ma strigati -duhul parintelui Arsenie Boca ajuta-ma-", sau faptul ca dumnealui spune ca niciodata nu facea slujbe demonizatilor, tot dumnealui povesteste ca a facut o data slujba ca i-a cerut neaparat o familie iar acel demonizat cand a inceput sa citeasca rugaciunile a luat o piatra si era sa-i sparga capul parintelui, iar parintele a fugit in chilie si acela arunca cu pietre, tot dumnealui spune ca "pe demonizati sa-i lasi asa, ca inseamna ca asa a vrut Domnul cu ei" cand eu cred ca aici se vede lupta tuturor sfintilor, uitati-va la smerenia Sf Serafim de Sarov si lupta sa cu demonii. Nu mai zic de pictura, unde a inclus telefoane mobile si alte lucruri care chiar daca ar fi fost profetice nu isi aveau locul intr-o biserica, poate intr-o pictura personala mai bine.
Cititi viata Sfantului Serafim de Sarov care am inteles ca l-a ajutat pe parinte, eu cred ca ar fi trebuit sa-si puna o oarecare amprenta acest duhovnic mare si extraordinar de smerit, ceva de nemaivazut, care-i IUBEA pe toti si cu dusmanii dumnealui vorbea foarte bland si smerit, cititi.
Faptul ca parintele (i-a spus vreo viziune sau nu stiu cum) a decis sa nu fi deshumat, desi randuiala monahiceasca te lasa sa ii exhumezi la 7 ani, ptr ca asa se descopera sfintii, uitati-va la Parintele Ilarion Argatu, mare exorcizator roman, smerit si dumnealui, care a fost exhumat prin 2005 si are moastele in Moldova.
Cititi "Cararea imparatiei" pe care o am, e scris numai din Vechiul Testament, nimic din Noul Testament, exact cum am citit ca semn in cartea "Despre visuri si vedenii", acei monahi iubeau vechiul testament dar pildele Mantuitorului din Noul Testament le aminteau foarte rar.
Ar fi mult de spus dar ma opresc aici, nu stiu, daca gresesc, il rog sa ma ierte, nu vreau sa supar un sfant (daca e), dar daca e sfant stiu ca nu se va supara pe mine, ptr ca insusi Mantuitorul spune sa cercetam duhurile, chiar daca 1000 spun ca-i bun noi sa le cercetam bine inainte, deci fac si eu asa cum recomanda acest Pateric, sa cercetez bine, iar daca consider, mai bine sa stau in banca mea decat sa dau in cine stie ce probleme, ptr ca Sfintii nu s-ar supara daca te vad cantarind totul foarte bine, ei inteleg ca in vremurile din urma se vor chinui necuratii pana si pe cei alesi sa-i atraga in jocul lor, ca si ei fac minuni dar cu puteri de-ale lor, asa ca vom stii toate dupa ce nu vom mai fi.
|