Citat:
În prealabil postat de sophia
@ Anna21 - nu inteleg la ce te referi.
Ce legatura are ingrijitul sotului bolnav cu discutia noastra.
Da, iubirea prespune multe sacrificii si compromisuri indiferent ca e vorba de parinti, copii, sot si sotie, prieteni (adevarati).
Este f.greu sa mentii o relatie de iubire, de prietenie.
Numai cine n-a trecut prin ea nu stie.
Tocmai de aceea ma deranjeaza unele afirmatii puse aici de suprafata, fara a stii cu adevarat ce presupune faptul respectiv si ce traiesc oamenii respectivi (mai ales partenerii).
Indiferent ca este vorba de post, sau casatorie alba, sau casatorie interconfesionala, monahism, sau preotie.
Se cer niste gandiri si hotarari care nu tin seama de iubire adevarata, de partener, de familie, de situatia personala a fiecaruia. Se cere efectiv egoism.
- Eu imi las sotia, ca mi-a venit peste noapte (si nu inainte de casatorie) sa ma fac monah (in lume). Desi Dumnezeu interzice asta in general (cu anumite exceptii - vezi Sf. Petru).
- Eu postesc ca asa trebuie, partenerul ce mai conteaza.
- Eu nu trebuie sa ma casatoresc cu unul/una ca nu este ortodox, sau trebuie sa-l trec la ortodoxie, nu conteaza ce simte el/ea.
Sunt reguli scrise, dar nu tinem seama de ele. Nu este iubire, nu este fericire, sunt casnicii esuate, etc.
Dar de unde suntem asa siguri? Eu una nu sunt. Stiu cazuri de ortodoxi care s-au omorat intre ei si cazuri de casnicii mixte care traiesc in pace si armonie si iubire (si aia este credinta mare zic eu) cu copii si nepoti pana ii ia Dumnezeu.
Eu si eu. Asa spune Dumnezeu?
Si mai ales se afirma cu putere ca nu este vorba de iubire adevarata in unele cazuri.
Iubirea adevarata si mare muta si munti din loc si inseamna multe.
|
Pai are legatura Sophia.. ca asta este argumentul: sotii sunt un trup deci..
Daca sunt un trup ingrijesc unul de altul, daca sunt un trup nu se feresc de facere de copii, daca sunt un trup se slujesc unul pe altul etc.. Nu doar relatii trupesti.
Si cu postul, intai am gandit si eu: vai, saracul sot, cum sa-i fac eu asta!
Mare greseala!
Ce a inteles "saracul sot"? A inteles ca postul este un fel de toana care il pocneste pe credincios cand si cand..
Pai eu mi-am invatat sotul ca sunt o crestina de trei parale, ca nu-mi iau propria credinta in serios!
Si aici intervine iubirea: ma intelege sau nu.. ar trebui sa respecte decizia mea. Dar daca eu singura il invat ca nu este important, atunci nici nu-mi va respecta deciziile.
Gasim alte lucruri de facut impreuna.. iesim la un film, in parc, ne jucam cu copiii etc... Mai variem, un pic.
Cea care muta muntii este credinta..
Ce e iubirea? Buna intrebare. Un ateu mi-a zis ca este un cuvant.. Am stat si am dezbatut problema si am ajuns la concluzia ca da, pentru un ateu iubirea nu poate fi decat un cuvant.. Nu dati cu pietre!
Iubirea la care se refera Sf. Ap. Pavel in Corinteni este lucrarea Sf. Duh in om. Este de la Dumnezeu. Nu are nimic de a face cu atractia intre oameni.