View Single Post
Vechi 07.02.2010, 14:34:21
luciand luciand is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.04.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de voxdei55 Vezi mesajul
Noroc ca sant putini care gandesc ca tine!Muzica cantata in bisericile ortodoxe..in mare parte e straina de spiritul romanesc ,la fel ca si slujba cu accente grecesti si cuvinte expirate ,imprumutate de pe la toti.Cat despre Athos,..am vorbit cu cineva venit de acolo.Departe de a fi un etalon de dragoste crestineasca,cei de acolo sant rupti de realitate,plini de ura si se dusmanesc intre ei.Exista permanente conflicte intre calugarii greci si ceilalti.Iisus nu a stat la manastire ci a umblat in lume,IIsus nu a fost habotnic ci a dat mereu exemple de toleranta,...Domnia ta...esti un exemplu de intolerant si rautacios care vrei sa convingi ca esti custodele adevarului.Rezulta exact pe dos.
La ceea ce a postat windorin preluat de la GeorgeS, mai am si eu cateva mici completari:
- muzica din Biserica este, ca si Biserica, Una. Ea provine dim modul in care evreii psalmodiau, adica recitau psalmii acompaniati de muzica - de aici numele de muzica psaltica;
- lasand la o parte evolutia fireasca de-a lungul timpului, acest mod de a canta si-a pastrat particularitatile (daca ati asculta muzica evreiasca sacra autentica si traditionala ati fi uimiti de ceea ce ati auzi);
- ca moduri de manifestare, muzica din Biserica poate fi psalmodica - la care prevaleaza cuvantul si la care muzica se subscrie mesajului acestuia si muzica melismatica - la care, din contra, prevaleaza muzica, cuvantul neavand aproape nici un rol, acesta fiind modul de a canta in care noi oamenii ii preinchipuim pe ingerii care-L slavesc pe Dumnezeu in Ceruri (ca exemple: chinonicul sau priceasna - daca va place terminologia slavona, intreita cantare aliluia, cratimele);
- dar ceea ce o face "speciala" este faptul ca muzica psaltica este o muzica inspirata de Duhul Sfant! Muzica asta a fost scrisa (de multe ori inclusiv troparele pe care le acompaniaza) de oameni care astazi sunt in calendar :Sf. Ioan Damaschinul, Sf. Roman Melodul, Sf. Cosma Melodul, Sf. Ioan Cucuzel...;
- Canoanele Bisericii Una Dreptslavitoare (Ortodoxa) Apostoleasca si Catoliceasca (Universala, Soborniceasca) spun ca nu se cuvine a canta in biserica altceva decat tropare si psalmi. Deci orice alta muzica in afara de cea liturgica psaltica este "verboten" !
In sfarsit, ca sa-ti raspund frate "vointa zeilor nr.55", daca spiritului romanesc nu-i este straina ortodoxia atunci nu-i este straina nici muzica psaltica, ba din contra! Tot ceea ce se canta in diferite biserici din tara, am in vedere mai ales zona Ardealului si a Banatului, este strain sau chiar contrar spiritului ortodoxiei. O spun in cunostinta de cauza: sunt ardelean si am stat o vreme in Banat, dar e imposibil de reprodus in ce mod este chinuita cantarea liturgica, iar daca in marile orase mai este cumva, la tara te-ar apuca rasul daca n-ar fi de plans! Ce sa mai spun, categoria "o fi bou, da'i bou' nost' ", se accepta pentru ca n-ai cu ce s-o inlocuiesti.
Cat despre Muntele Athos, nu cred ca esti in masura sa dai verdicte bazandu-te pe ce "..am vorbit cu cineva venit de acolo". Se vede ca habar nu ai despre ce este vorba in Sfantul Munte !
Reply With Quote