View Single Post
Vechi 04.02.2010, 15:17:31
Imogene's Avatar
Imogene Imogene is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andrei_im Vezi mesajul
Au mers odata niste batrani la avva Antonie si era avva Iosif cu dansii. Si vrand batranul ( Antonie ) sa-i cerceteze pe ei, a pus inainte un cuvant din Scriptura si a inceput de la cei mai mici a intreba care este cuvantul acesta si fiecare zicea dupa puterea sa. Iar batranul zicea fiecaruia : inca n-ai aflat. Mai pe urma de toti a zis catre avva Iosif : tu cum zici ca este cuvantul acesta ? Raspuns-a : Nu stiu. Deci a zis avva Antonie : cu adevarat a aflat calea, caci a zis nu stiu.

:)
"Calugarii egipteni nu vorbeau degraba din Scripturi, socotind ca aceasta este indeletnicirea celor desavarsiti. Talcuirea Scripturii nu era recomandata incepatorilor, considerandu-se ca aceasta stinge focul pocaintei si hraneste parerea de sine, asa cum gasim in Cuvintele avvei Isaia si in Scara Sf. Iosif Sinaitul. Pimen cel Mare, fiind vizitat de un pustnic strain, atunci cand i s-a cerut sa discute din Sfanta Scriptura, a refuzat, zicand ca el vorbeste numai despre patimi. Si aici Sf. Antonie foloseste Scriptura ca examen prin care se aleg incepatorii de cei desavarsiti. Spre deosebire de fratii incepatori, avva Iosif a raspuns: "Nu stiu". Nu putem crede ca Sfantul Iosif nu stia raspunsul, ci doar ca nu avrut sa se arate invatator in fata celorlalti. De aceea si Sf. Antonie l-a laudat nu pentru ca nu stie raspunsul, ci pentru ca a zis "nu stiu"."