Subiect: Filmul "AVATAR"
View Single Post
  #172  
Vechi 02.02.2010, 03:49:41
sik sik is offline
Member
 
Data înregistrării: 30.10.2007
Mesaje: 36
Implicit

Eu am vazut filmul dar nu mi-a placut deloc. A fost filmat cu telefonul. Astept varianta pe DVD.

In fine. Trec acum la lucrurile serioase.
Ma uit la numeroasele posturi ale unor oameni presupusi crestini si vad cu stupoare niste mesaje care radiaza de ura si de dispret. Trecand peste faptul ca nu oricine ar fi putut realiza un asemenea film, peste faptul ca s-au evidentiat tehnologii noi in grafica si animatia 3d, am sa fac o bucurie acestor oameni, spunand ca acest film, la fel ca oricare altul, este deosebit de frumos, dar inutil. Tehnologiile si ideile transmise puteau fi mentionate si cu paragrafe si liniute, fara prea mare tam-tam. Atata doar ca nu oricine ar fi putut digera informatia.

Nu stiu de unde pana unde se face asocierea aceasta dintre bine si frumos. Poate ca asa ar fi ideal sa fie, insa in realitate, nu se intampla la fel. Ce daca aratarile acelea din film nu aratau la fel de frumos ca oamenii ? Este uratenia o stampila a raului ? In basme se intampla ca binele sa fie si frumos. Daca si religia propavaduieste asa ceva insemana ca propavaduiete basme, ceea ce contrazice caracterul cat se poate de realist care ar trebui sa il aiba.

In film aratarile par ca se inchinau in fata unui copac sau mai stiu eu carei vietati. Dar sunteti siguri ca de fapt asta faceau ? In fond si la urma urmei si noi, crestinii ne inchinam unor bucati de hartie, lemn, metal, sticla, ceramica, etc. Domnul profesor de religie (parintele, mai exact) ne-a invatat in generala ca aceste materiale nu sunt altceva decat un suport pentru ceea ce constituie de fapt obiectul inchinarii. Oare faptul ca suporturile urecheatilor miscau, alergau, zburau sau infloreau, ii face rai ?

E adevarat ca francezul zice "oui" in loc de "da". In mod clar nu e roman. Hai sa il capacim pentru asta din motive nationaliste si patriotice. Mai ales ca "gaina" suna tare urat in franceza. Dar daca am sti insa ca "oui" inseamna tot "da" ? Ce motiv ar mai fi ca sa il capacim totusi ? Ca nu zice si nu scrie la fel ca noi ?

Presupunanad ca vietatile acelea chiar ar exista, cine ar avea dreptul sa le oblige sa vada lucrurile asa cum le vedem noi ? Gradul lor de civilizate este altul fata de al nostru. Credeti ca Dumnezeu care sigur exista, da aceleasi indicatii, arata aceleasi semne tuturor ? Voi ca oameni (ca parinti eventual) cum comunicati cu cei mici ? La fel ca si cu cei mai mari ? Dumnezeu ni se infatiseaza si ni se adreseaza noua prin indermediul ingerilor, sfintilor, rugurilor aprinse, icoanelor care plang, oamenilor, etc. Cine il obliga sa se adreseze si sa se infatiseze "albastreilor" in acelasi fel ? Noi ?

Filmul prezinta o lupta intre 2 tabere: oameni si asa zisii "draci". Mai mult de asta, prezinta o latura a oamenilor cu care nu putem spune ca ne mandrim. Eu ce sa inteleg din reactia "bunilor crestini" ? Si mie mi-e rusine de latura asta a lacomiei, ignorantei si totodata a dispretului oamenilor, dar ma abtin sa hulesc si sa acuz.
Lupta intre 2 tabere a fost si in cazul paganilor din Indii cu asa zisii raspandaci ai crestinismului. Si nici macar nu se chema cruciada. Si stim foarte bine ce cautau spaniolii nostrii la vopsitii din jungla.
Si lupte continua si acum, chiar la tv. Le vedem pana si la stirile de la ProTv de la ora 17 sub forma de pumni incasati de sotie de la sot. De fapt luptele se prezinta sub multe forme.

De ce sa imi fie necaz ca uratii din film reprezinta partea buna ? De ce n-as putea invata ceva bun de la ei ?
Raspunsul e cat se poate de simplu: E vorba de mandrie. De ce ca ei si nu ca mine ? Pai nu stiu, dar parca tot pe undeva prin Biblie ni se spune ca mandria nu e buna.

Eroul din film ii tradeaza pe semenii lui. Si Tom Cruise ii tradeaza pe americani, dandu-se cu japonezii ("Last samurai"). Si Mihai Viteazul i-a "tradat" pe turci studiindu-i si luptand apoi impotriva lor. Si Antonescu a fost acuzat de tradare. Si Romania a fost acuzata de tradare cand a intors armele impotriva rusilor. Suntem ingropati pana in gat de tradari si ne simtim bine. De ce? Pentru ca nu ne-am tradat pe noi. Nu ne-am tradat credinta si convingerile. Sau daca am facut-o, a fost pentru ca erau gresite. In cazul in care ne-am simtit rau, "tradarea" a fost in rau.

Dupa parerea mea, asocierea binelui cu frumosul mi se pare cat se poate de copilareasca si aduce a basme. Dupa parerea mea "urecheatii" albastri cu ochii mari luptau ca sa se apere, ceea ce este un lucru daca nu bun si demn de respect (avand in vedere ca adversarul era unul cat se poate de puternic si de determinat), macar legal. De fapt parerile mele legate de film si de criticile la adresa lui sunt mai multe. Voi sfarsi insa "pledoaria" mea prin a va pune o intrebare sincera: voi va auziti ce spuneti ?
Reply With Quote