Subiect: Filmul "AVATAR"
View Single Post
Vechi 31.01.2010, 18:51:19
inorog
Guest

Implicit

"si sa nu uitam sa ne inchinam la pom"

"A fost odată ca niciodată; că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti; de când făcea plopșorul pere și răchita micșunele; de când se băteau urșii în coade; de când se luau de gât lupii cu mieii de se sărutau, înfrățindu-se; de când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci și nouă de oca de fier și s-arunca în slava cerului de ne aducea povești".

Sa ma ierti, frate, dar eu credeam ca religia nu e cu "a fost odata" ci cu "binecuvantata este Imparatia". Am inteles ca e un film care descrie o religie animista, bun, zice undeva in film "faceti si voi ca astia"? E fictiune. Pe vremuri exista aceeasi atitudine speriata fata de teatru. "O sa mearga oamenii acolo si invata rele". Acum e oarecum un gest de snobism sa mergi prea cu ostentatie la teatru, risti sa ti se spuna ca esti traditionalist (versiunea mai veche) sau ca ai fitze (generatia mai noua). Pe vremea coanei Chiritza fetele care citeau romane fara sa aiba voie de la doamna profesoara erau socotite "usuratece". Azi ne plangem ca nu mai citeste nimeni carti. SUNT MODE. Nu se vede cu ochiul liber? Nu e bine sa te dai dupa mode - normal ca daca faci din ele scop in viata nu e bine. Dar basme si povesti au existat intotdeauna si unele sunt parabole crestine cu foarte mult inteles. Hai sa nu mai haituim lumi imaginare nici pe cine le produce, nu de alta, dar urmeaza sa alergam mult.

Ca daca vreti sa va dau un exemplu de carti care umbla pe toate drumurile (tocmai se retiparesc), nenea Jules Verne e un caz tipic de mesaje subliminale din directia "ocultism masonic versiunea <Orient de France> adica antieclezial virulent". Sa va dau o mostra - Hector Servadac (cadavres intors pe dos), explorator al fetei nevazute a lunii (ocultism derivat din misterele zeitei Artemis, in care se credea initiat si nefericitul Giordano Bruno). Asta cum va suna ? Plus ca toate cartile alea sunt impanate cu mitologii care acum sunt moneda curenta - ca stiinta va rezolva orice (haha), ca singura putere a omului e cunoasterea rationala, ca tehnologia va aduce pacea intre popoare etc. etc. si culmea ironiei macabre, nenea Verne una spunea pe coperta si alta facea in simboluri. Rationalism, huh? Conform viziunii mai putin explicite a lui "Servadac", mintea umana e un satelit explorand alternativ fata vazuta si feta nevazuta a lunii, urmand descrieri abracadabrante ale proceselor care fac dintr-un oarecare un "initiat". Halal dezvoltarea stiintei bazata pe ratiune ! Baiatu' a avut viziuni corecte privind dezvoltarea tehnica si tehnologica, dar la ce le-a inhamat... e de fapt rar sa poti citi o carte de-a lui fara cateva "mesaje" din astea. Suna urat. Dar nu a facut mai mult rau decat inventatorii bombei atomice, nu? Nu esti obligat sa citesti cartile (eu le-am citit cu pasiune si adaug: nu esti obligat sa crezi ce scrie acolo). Crestinii ar trebui sa se laude ca nu-i clintesc ispitele "cumatrului". De ce sa ne sperie atata niste oameni?

Last edited by inorog; 31.01.2010 at 19:01:20.
Reply With Quote