Si mie imi pare rau sa-ti zic, n-ai inteles nimic din ce voiam sa spun. Am intrebat cam asa: pe vremea lui Moise, de unde stia un evreu dreptcredincios ca pe chivot sunt cele sfinte iar vitelul de aur e spurcaciune?
Si imi mai pare rau sa-ti spun, dar ne ghidam dupa spiritul legii si dupa har nu dupa litera, nu dupa vremuri. Legea veche a avut ca scop sa vina Dumnezeu cu trup pe pamant, dar si imbunatatirea oamenilor din starea de decadere, ca sa-L poata primi. Cele care se refera la venirea cu trup sunt perimate. Cele care se refera la imbunatatirea noastra, incepand cu cele mici si terminand cu cele mari sunt actuale si nu se sterg nici nu vor trece.
In plus vorbesti ca si cand legea noua si legea veche au linii de demarcatie si tu esti cineva din legea noua. Citeste in Pateric: Moise e chip al mintii omului vechi. Pana nu stralucesti ca soarele, porti pe acest Moise in tine. Cand te uiti la mancare si vezi "mancare" esti din legea veche, si anume Aaron cel neinduhovnicit, care venea la Moise si spunea "poporul carteste, ca nu au mancare". Cand insa te uiti la mancare si vezi "sarbatoare" ti se pun pe piept pietrele pretioase ale arhieriei. Cand eu ma uit la o femeie si o poftesc anapoda, sunt chip al inimii vechi, adica David care pentru pacat trupesc a trimis pe Urie la moarte. Dar cand intru in biserica si spun "miluieste-ma pe mine pacatosul", sunt David al Psalmului 50. Cand jertfesc puterea mea de vointa, jertfesc taur. Cand ucid gandurile rele si neascultatoare sacrific capra. Cand vad femeie goala si gandesc "sora" nu "femeie" sacrific turturele. Cand cuget cele sfinte jertfesc berbec sau oaie. Cand vine cineva la mine si nu stiu ce sa-i spun de la mine si totusi ma rog si vad minunea ca zice acel om "multumesc, m-ai ajutat" si eu ii spun "nu eu ci Domnul" acela e un porumbel jertfit. Cand stateau cinci oameni in jurul trupului lui Iisus mort sa-l grijeasca si sa-l ingroape (Precista, Maria Magdalena, Ioan, Iosif si Nicodim) stateau aceste cinci jertfe. Cand iti inconjori inima cu virtutile rugaciunii derivate din jertfe, pe El il ingropi si esti abia atunci deasupra legii lui Moise, ca intra Iosua cel nou (Iisus) in pamantul fagaduintei, unde Moise a privit, dar nu a intrat. Pana atunci, sora, esti (si) sub legea veche, chiar daca nu in felul inrobitor in care erau iudeii si nu cu asprimea de atunci, si e o trufie sa socoti prea repede altfel.
Daca te uiti la icoana si vezi "idol", pentru lipsa acestor jertfe intelegatoare vezi asa, exact asa cum iudeii, care sacrificau vazute dar nu mai aveau cunostinta celor nevazute (Nicodim) in cel mai fericit caz faceau un act de vointa bun, dar incomplet, lasand la o parte pe cei inraiti si trufasi, care erau in blasfemie. Acestia, privind, vedeau doar un om. Si ziceau "nu este acesta cutare fiul lui cutare"? Sau vedeau o minune, mare, cutremuratoare si veneau cu "explicatii". Iar cei care faceau cea mai mica jertfa, dar cu cuget curat, vedeau pe Altcineva...
Last edited by inorog; 30.01.2010 at 17:47:12.
|