View Single Post
  #7  
Vechi 29.01.2010, 23:52:07
andrei_im's Avatar
andrei_im andrei_im is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 12.12.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.005
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Da, dar este o problema totusi, pentru ca nu este vorba de romane de beletristica, ci de lucrari pentru raspandirea credintei, ami ales printre tineri.
De unde stim noi atunci ce este real/corect si ce nu?
Daca pana si Biblia nu mai este sigura, sau cartea lui Maxim Marturisitorul (cineva spunea ca ar contine erezii cartea despre Viata Sf.Maria), atunci pe cine mai crezi/iei de bun.
Asa ma apuc si eu sa scriu si sa predic prin scoli. Si este bine?
modul in care putem fi siguri de o afirmatie ce tine de credinta, de teologie, este prin SOBORNICITATE. este ceea ce marturisim la CREZ. asta inseamna ca o afirmatie facuta de un sfant parinte nu este singulara, ci ea -daca este adevarata- este impartasita de TOTI sfintii parinti. exista unele... nu le-as spune greseli, ci mai degraba exagerari, pe care tocmai lipsa sobornicitatii le-a vadit. de exemplu - invatatura despre Har a Fericitului Augustin (o perspectiva mai mult rationalista, apuseana), sau invatatura Sfantului Grigorie de Nyssa despre Sfanta Treime. eu de acestea doua stiu, ca nu au fost impartasite de toti sfintii parinti, e posibil sa fie si altele. sunt cazuri IZOLATE, totusi, nu e ceva care se intampla odata la 5 pagini cand citim o scriere teologica.
Este foarte important sa stim si pentru ce ii cinstim pe sfinti. Fericitul Augustin este cinstit in Biserica Ortodoxa (am inteles ca unii parinti, precum Sfantul Grigorie, l-au numit chiar SFANT), NU pentru invatatura despre Har, ci mai mult pentru invatatura despre pocainta (pe care o gasim in cartea "MARTURISIRI"). NIMENI NU ESTE INFAILIBIL, NICI MACAR SFINTII, dar asta nu inseamna ca ne apucam sa cautam cu tot dinadinsul cusururi la ei, ci mereu trebuie sa cercetam un cuget daca a fost impartasit de toti parintii. Cel mai usor ne este astazi sa spunem ca nu suntem de acord cu un sfant nu pentru ca alti sfinti nu ar fi fost de acord cu el (lucrur foarte rar intalnit) ci pentru ca nu suntem NOI de acord cu el. ne consideram mai in masura sa ne dam cu parerea asupra unor lucruri care nu tin de ratiune, de intelegerea rationala, ci de TRAIRE. Doamne ajuta!
Reply With Quote