Citat:
Īn prealabil postat de Fani71
Da, este adevaat ce zici, dar nu este singurul aspect al problemei...
Sa nu uitam, cand vorbim de catolici, ca si ei au avut sfinti si martiri in toata aceasta perioada cand faceau misionarism cu forta. Si la ei au fost oameni care au murit in slujba aproapelui. Sa nu-i judecam pe toti dupa politica papala.
Cred ca nu trebuie sa ii oferim lumii un motiv in plus sa dispretuiasca crestinii.
Oricum, chiar Hristos ne indeamna sa ne iertam dusmanii. Daca catolicii s-au comportat o vreme ca dusmani ai ortodoxiei, acum lucrurile in buna parte s-au schimbat. De ce sa actionam numai pe baza resentimentelor trecutului? Mi se pare ca noi ortodocsii prea suntem prizonierii mentalitatii postbizantine, a celor haintuiti. A trecut aceasta perioada. A mai trecut si comunismul peste noi, care i-a persecutat, in est, atat pe catolici cat si pe ortodocsi (cred ca stii ca pe grecocatolici cel mai mult, de exemplu).
|
Fani, ai putea sa ne spui cam cati calugari mai are BC in tarile Europei de Vest? Eu am vizitat foste manastiri, acum goale si transformate in muzee. IAr la ortodocsi inca se mai nasc sfinti; nu ne "mandrim" cu cei din vremuri apuse de mult.
Si te rog sa ne spui ce s-a schimbat in bine in BC, pentru ca BO sa poata trece peste resentimentele, pe care le pomenesti tu mai sus. BO are radacini adanci, si nu poate fi haituita de nimeni. Chiar si cuvantul "haituit" mi se pare nepotrivit. Dealtfel toata pledoaria ta are tenta pro-catolica... iar si iar.