Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Ce faci,Fani, lobby pentru catolici? ... altfel nu ai tot afirma ca diversi parinti ortodocsi cu inainte vedere duhovniceasca (Pr. Arsenie Boca si Pr. Cleopa) imprumuta idei catolice. Stau si ma intreb pe care munte, pe care pastea oile, a gasit Pr. Cleopa acele idei catolice, pe care si le-a insusit, in lipsa de o idee ortodoxa? Le-ar place f mult catolicilor, ca acestia sa fi imprumutat ceva de la ei. Te asigur insa ca ortodoxia nu are nevoie de influente din afara. Poti afirma si tu la fel despre catolici. Foarte bine, dar sa fie la ei acasa.
|
A face lobby pentru cineva inseamna a-l incuraja, a face un grup de sustinere. Or eu tocmai invers am facut; am criticat anumite idei zicand ca sunt influenta scolastica.
Eu nu stiu de unde isi lua p. Cleopa ideile, nu pot decat banui;pastor pe in afara de varful de munte el a fost si bibliotecar si a citit se pare toata biblioteca manastirii, era om cu carte (bisericeasca) desi provenea dintr-o familie de tarani.
Din ce carti s-a inspirat probabil: din ccele din scoala de la Kiev din sec al 17lea, unde Petru Movila a scris un catehism de influenta strict scolastica, desi ii contrazice pe catolici ii contrazice in stilul cel mai occidental posibil. Acolo au aparut si astfel de idei despre botez, despre viata de apoi (desi negau purgatoriul si limbele vad ca limbele le fac sa intre pe usa din spate).
Faptul ca acesti parinti au luat si idei scolastice nu inseamna ca nu au putut fi parinti duhovnicesti. Au luat ce au gasit in vremea lor si le-au mai interpretat si ei mai departe. Un om duhovnicesc nu este intotdeauna si un mare teolog. da, stiu, lex orandi lex credendi, dar asta este idealul.. in practica nu e totul asa alb negru. De ex. sfantul Serafim de Sarov se inchina la icoane dulcege, foarte neortodoxe, in stilul sec 19, ca alea erau pe vremea lui. Inseamna din cauza asta ca nu era sfant?