Subiect: NEVOIA DE DIALOG
View Single Post
Vechi 13.03.2007, 17:30:34
iosif iosif is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Eu am discutat cu catolicii si nu e nevoie sa le scoti ochii ca il au pe papa sau alte chestiuni. Nu trebuie sa le scoti ochii ca nu savarsesc liturgia ortodoxa, pentru ca asta nu e o diferenta fundamentala, nu e nevoie sa le scoti ochii ca tin postul altfel, nu e nevoie sa le scoti ochii ca nu sunt ortodocsi.

Si dialogul cu celalalte confesiuni nu presupune renuntarea la convingerile tale si punerea in valoare a ceea ce avem comun, pentru ca ura, dusmania dintre religii nu o motiveaza absolut nimic, absolut nimic. Semnul crestinilor este iubirea, nu exist crestinism acolo unde nu exista iubire! Iubirea nu inseamna renuntarea la adevar, inas nici nu inseamna nutrirea sentimentelor de ura, de respingere...

Avem nevoie de dialog mai mult decat oricand, insa niciodata dialogul nu trebuie sa duca la deformarea adevarului, la renuntarea la adevar de dragul ”iubirii”. Dialogul insa poate duce la o colaborare deosebita intre confesiuni.

Nu te mira ca doar dialogul ecumenic a mijlocit milioanelor de ortodocsi din strainatate sa aiba posibilitatea de a merge la o liturghie ortodoxa, adesea savarsita in locase de cult catolice, protestante, etc. Unele locasuri chiar construite cu sprijin de la aceste confesiuni.

Mi-e teama ca cei care niciodata nu au vazut cum stau lucrurile dincolo, vorbesc din nestiinta.

Dialogul este esential pentru inlaturarea umbrelor unui trecut nedrept, dureros....
Reply With Quote