Iata o interpretare a mea (si voi spune de la inceput ce spun la sfarsit, ca nu-mi atribui nici o autoritate, incerc doar sa explorez ce ar insemna Geneza daca ne referim la ea ca "profetie a nasterii lui Iisus, care repeta prin sine si urmeaza sa desavaraseasca prin consecinte intreaga istorie a cosmosului".
La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul.
Și pământul era netocmit și gol. Întuneric era deasupra adâncului
și Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
Și a zis Dumnezeu: “Să fie lumină!” Și a fost lumină.
Și a văzut Dumnezeu că este bună lumina, și a despărțit
Dumnezeu lumina de întuneric.
Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte.
Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi.
Ou fecundat in prima zi, parcurge prima diviziune. Aceasta prima etapa este “goala” de personalitate genetica, stiut fiind ca, daca survine clivajul oului la etapa de doua celule, este posibila producerea unei sarcini cu doi gemeni identici.
Corpul femeii nu are control direct asupra oului fecundat, fiind posibila oricand eliminarea lui. Embrionul bicelular insa dobandeste ritmuri. El nu va mai fi niciodata o entitate “unica” organic. Va avea din ce in ce mai multe clivaje, diviziuni, compartimente, separari. La aceasta etapa, daca presupunem interventia divina pentru a concepe un om divin din mama pamanteasca si tata ceresc, controlul divinitatii trebuie sa fie perfect, mai intai pentru ca biologic mama nu are nici o influenta definita, apoi, pentru ca, daca avem intentia producerii unui fiu unic, “noaptea” (clivajele, diviziunile…) trebuie sa fie sub control, altfel aparand potential
cu o frecventa destul de mare posibili gemeni.
Dumnezeu patrunzand in lumea materiala la nivel microscopic, dupa epoci de traire a umanului in izolare anatomica si spirituala, nu si-a insusit “fortat” atributele omnipotentei. Din contra, el si-a folosit puterea ca sa-si insuseasca slabiciunile umane. A “verificat” pe cont propriu binele si raul.
Și a zis Dumnezeu: “Să fie o tărie prin mijlocul apelor și să despartă ape de ape!” Și a fost așa.
A făcut Dumnezeu tăria și a despărțit Dumnezeu apele cele de sub tărie de apele cele de deasupra tăriei.
Tăria a numit-o Dumnezeu cer. Și a văzut Dumnezeu că este bine. Și a fost seară și a fost dimineață: ziua a doua.
Ziua a doua a conceptiei duce la embrionul de 4 celule. Ele sunt inca echipotente genetic (fiecare poate genera un embrion independent daca ar fi separata) dar de obicei aici intervine o polaritate. Embrionul dobandeste un “sus” si un “jos” in cel mai direct sens si uneori apar diferente de dimensiune intre poli. Aceasta polaritate se mentine pe tot restul existentei embrionului, desi fata de forma primara sufera numeroase schimbari, transformari, diferentieri anatomice.
Și a zis Dumnezeu: “Să se adune apele cele de sub cer la un loc și să se arate uscatul!” Și a fost așa.Și s-au adunat apele cele de sub cer la locurile lor și s-a arătat uscatul. Uscatul l-a numit Dumnezeu pământ, iar adunarea apelor a numit-o mări. Și a văzut Dumnezeu că este bine.
Apoi a zis Dumnezeu: “Să dea pământul din sine verdeață: iarbă, cu sămânță într-însa, după felul și asemănarea ei, și pomi roditori, care să dea rod cu sămânță în sine, după fel, pe pământ!” Și a fost așa.
Pământul a dat din sine verdeață: iarbă, care face sămânță, după felul și după asemănarea ei, și pomi roditori, cu sămânță, după fel, pe pământ. Și a văzut Dumnezeu că este bine.
Și a fost seară și a fost dimineață: ziua a treia.
Daca pana la acest pasaj nu era clar ca Biblia NU se refera la aparitia universului ci la un eveniment uman cu “insertii” din istoria universului, aici lucrurile sunt clare cu minim efort hermeneutic si cunostinte stiintifice neprejudiciate de conceptii “aliniate” doctrinar. Este si acum si era si pe vremea lui Moise de un absurd perfect ca plantele sa apara pe uscat inaintea luminii solare. Biblia nu vorbeste de asa ceva ci de ULTIMA ETAPA EMBRIONARA LA CARE EMBRIONUL SE MAI ASEAMANA LUMII VEGETALE. Embrionul de 8-12 celule corespunzator zilei a 3-a a conceptiei este ultima etapa la care o celula izolata de embrion mai este totipotenta (are toate competentele genetice) si nu se produc specializari. Genetica umana strabate ultima etapa la care semanam unei plante (tesuturile plantelor pot fi altoite, sau un fragment de tesut embrionar poate reproduce pe cont propriu planta intreaga). Fortele genetice asemanatoare lumii vegetale sunt responsabile de tot ceea ce in organism va produce forma vie. Nici la aceasta etapa mama nu are control asupra embrionului si intre mama si embrion exista o solutie de continuitate (sunt separabili).
|