Un sfant parinte i-a intrebat pe ucenicii sai acest cuvant. Si ei au raspuns fiecare in felul lor, si dupa fiecare raspuns el le dadea calificativul: Ai raspuns, dar nu este raspunsul tau ce-l asteptam... Si ultimul a zis: Avva, nu stiu! Atuci i-a zis paintele: Acesta a aflat raspunsul cel adevarat!
Un alt Sfant Parinte incerca sa vorbeasca despre Sfanta Treime, sai cuprinda el intelesul. Citise tot felul de invataturi dogmatice, dar tot mai voia. Si a vazut un copil ce punea cu o lopoatica apa din mare intr-o gropitza. Si a inceput sa rada de el, si-l intreba: "Ce faci acolo copile?" Iar copilul i-a spus: "voiesc sa mut toata apa din mare in groapa aceasta". Si sfantul se amuza si ii zise: "Nu o poate cuprinde...". Atunci pruncul i-a zis: "mai repede voi pune eu apa din aceasta mare in groapa mea, decat sa cuprinzi tu invatatura despre Sfanta Treime".
E vorba despre un Sfant din Patericul Egiptean si al doilea este Sf. Augustin.
Smerenia omului asa de mare este incat, stim cu totii sa dam raspunsuri; insa, traim intr-un mediu groaznic, fie ca-l numim Ortodox sau nu! Traim intrun mediu in care ne numim episcopii eretici, dovedim ca sunt eretici, si in acelasi timp spunem ca trebuie sa ascultam de ei. Criticam ecumenismul, dar stam in acelasi loc cu ecumenistii; criticam neinteleptirea ereticilor, dar noi suntem mai neintelepti ca ei, pentru ca nu avem puterea sa-i biruim in ceea ce priveste PUTEREA ARMELOR PE CARE LE AVEM DIN CREDINTA SI INVATATURA NOASTRA, PUR ORTODOXA?!!
|