View Single Post
Vechi 21.01.2010, 09:16:55
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eduardd Vezi mesajul
Fani, nu am inteles foarte clar ce ai vrut sa spui aici. Explica-mi (folosind cuvintele tale te rog. Nu ceea ce spun Sfintii Parinti. Ci simplu, ce rezonanta au acesti doi termeni in inima ta!)
1. Ce inseamna pentru tine Rugaciune
2. Ce inseamna Comuniune.
Am senzatia ca te contrazici singura aici.

Dupa parerea mea Rugaciunea fara Comuniune NU este rugaciune.
De aceea nu te inteleg.
Multumesc anticipat!
Eu prin comuniune intelegeam impartasanie comuna aici (poate m-am exprimat gresit).
Sigur, nu exista comuniune (partasie) totala de credinta, ci numai partiala. Dar macar aia partiala exista. Si pe baza ei se poate face ceva in comun, anumite actiuni, de ex. dialog, actiuni caritabile, si mai ales rugaciune. Actiunea de baza a crestinului este rugaciunea, nu? prin ea el comunica cu Dumnezeu, se aduce in prezenta lui Dumnezeu. Desi nu avem credinta comuna in totalitate, pe baza trunchiului comun putem intra ipreuna, uneori, in aceasta prezenta.
Ce rugaciuni se pot spune? De ex. Tatal Nostru, psalmii. Si rugaciuni de cerere, diverse.
Da, stiu, nu intelegem aceste rugaciuni la fel. Dar Dumnezeu le aude si alege ce este bun. La urma urmelor, nici noi ortodocsii cand ne ducem la biserica nu avem toti credinta sfintilor paruinti. Intrebati-ma pe mine, ca profa de religie, cati dintre elevi au o credinta de fapt eretica despre Stata Treime, sau nu stiu de loc ce inseamna, sau cred ca Iisus a fost 'numai' Fiul si nu Dumnezeu. Sau cred ca Maica Domnului a fost un fel de divinitate. Deci credinta lor nu este tocmai ortodoxa, nu din rea vointa ci din dezinformare. Si totusi, ei pot intra intr-o biserica ortdoxa sa se roage, nici voi nu i-ati opri pana nu iau examenul de catehism.
Daca vreti, Jenica si Lavrentiu si ceialti, puteti vedea aceste probleme (diferenta de credinta in rugaciune sau credinta ciuntita) ca pe un val care eventual le opreste ochii sa vada mai departe, dar rugaciunea trece prin el si ajunge la Dumnezeu daca este facuta cu inima curata.