View Single Post
Vechi 20.01.2010, 08:01:03
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Si chiar daca i-o fi dat, de ce se tot iau exempolele astea de lupta cu erezia din secolele de la inceput cu relatiile cu crestini care sunt despartiti de noi de un mileniu, si care priun insasi continuitatea existentei lor au castigat o greutate si o importanta foarte mare? In plus, nu se poate spune de ex despre catolici in acelasi fel ca despre arieni ca ar fi eretici. Chiar daca doctrina lui filioque da despre sfanta Treime o imagine care duce la un dezechilibru si o depersonalizare a sf Duh, nu este chiar o erezie in sensul celei lui Arie. Bine, la protestanti sun mai multe doctrine problematice pe care le putem numi eretice, dar sa nu uitam ca ei au aparut ca reactie a unor exagerari si greseli care existau la catolici, si nu au avut in epoca respectiva cum sa caute raspunsul la ortodocsi.
A vorbi acum ca acum 1500 de ani nu cred ca este corect.
Draga Fani, eu am terminat facultatea sub carmuirea reprezentantului BOR in comitetul central al CEB. Am invatat "misiologie si ecumenism" la scoala ani de zile, asa cum am invatat dogmatica, morala etc.

Cu toate acestea, sunt un anti-ecumenist din convingere. Marea manipulare ecumenista este sa creeze in mintea credinciosilor confuzia intre "dialog intre religii" si "demersul ecumenist". Cu alte cuvinte, ei isi vad de masinatiunile lor, sustinuti de noi in numele dialogului.

Deci haideti sa nu continuam aceasta manipulare: ecumenismul actual nu este dialog, este unire cu forta. Altfel, cum e posibil ca ortodoxul, luteranul, calvinul si neo-protesantul sa se intalneasca si sa dea declaratii comune despre Botez, Euharistie si Mirungere? Sau despre cum se face pastoratie? In curand CEB ne va spune si cat de des e bine sa ne impartasim cu Hristos, desi cvasi-totalitatea membrilor CEB nu considera ca Euharistia este Trupul si Sangele lui Hristos.

Si dupa parerea mea, Filioque este la fel de grav ca si arianismul, pentru ca aceasta subordonare a Persoanelor, care a si fost condamnata de altfel ca erezie de catre Sfintii Parinti, a contribuit mult la devierea teologica a bisericii latine.

Si da, Fani, trebuie sa vorbim ca acum 1500 de ani, pentru ca daca nu vom vorbi noi, vor vorbi pietrele in locul nostru si vom rata intalnirea cu marturisirea adevarului.
Reply With Quote