As spune ca famenismul se refera la monahism, adica la renuntarea vietii de cuplu.Nu neaparat la castrare si nu cred ca Hristos se referea aici la castrare.Se refera la cei care aleg sa nu duca o viata matrimoniala.Interesant este a intelege ce inseamna "a te naste famen".Sunt unii care sunt nascuti fameni.Probabil ca in cazul acesta se refera la cei care sunt nascuti pentru viata in Dumnezeu.Caci cel care renunta la viata matrimoniala, gaseste ceva cel putin la fel de valoros, viata pentru Dumnezeu.In cazul acesta, cei nascuti fameni sunt aceia care sunt facuti pentru slujirea si vietuirea in Dumnezeu si lepadarea totala de lume, cei ai ascetismului.Unul dintre acestia, ca exemplu ar putea fi si Sf.Ioan Botezatorul,cel care din pantece a slujit pe Dumnezeu.Este un text in Vechiul Testament :
Isaia 56:
4. Pentru că așa zice Domnul către fameni: Celor care păzesc zilele Mele de odihnă și aleg ceea ce Îmi este plăcut Mie și stăruie în legământul Meu,
5. Le voi da în casa Mea și înăuntrul zidurilor Mele un nume și un loc mai de preț decât fii și fiice; le voi da un nume veșnic și nepieritor.
Cred ca despre asta se refera si textul despre cei ce au lepadat absolut toate bucuriile ale lumii acesteia si fericirile lumii acesteia, chiar una pentru care omul a fost facut, pentru femeie, spre a se alipi de Dumnezeu si a se bucura si fericii in Imparatia lui Dumnezeu.Sa nu exageram si sa intelegem gresit ca sa nu ajungem la lucruri de genul cum se intamplau in unele locuri , cand calugarii se castrau in mase.
|