As mai adauga si faptul ca impresia puternica pe care a produs-o filmul tine intr-adevar exclusiv de senzorial, nu de altceva. 3D-ul creeaza impresia de verosimilitate atat de puternica, incat nu te mai gandesti la film ca la o poveste, ca doar esti in el, esti in mijlocul padurii aleia, ti se intampla chiar tie, te forteaza intr-un fel sa faci parte din film. Asa se explica si cum oameni care nu sunt de acord cu mesajul filmului spun ca totusi filmul le-a placut. E o experienta cinematografica foarte puternica, dar e una eminamente senzoriala. Nu filmul in sine e cel care te transpune, ci senzorialitatea, pe care fiecare o asociaza afectiv cu ceva. Si eu umblam prin paduri cand eram mai tanara si senzatia de libertate de atunci nu se compara cu nimic. E usor sa faci confuzia cu mesajul filmului.
Eu va incurajez sa il vedeti, chiar daca nu sunt deloc de acord cu mesajul filmului. Si eu am fost foarte incantata de film, de efecte si de modul in care e construit vizual, chiar daca mi-am dat seama de la primele scene unde bate cu mesajul si care e "uratenia" acestei propagande. Este o bijuterie tehnica, dar la fel e si Podul Golden Gate sau Canalul Panama sau iMac-ul, acestea din urma din fericire nu au si un mesaj social-religios propagandistic atasat. Mie una mi-a declansat o curiozitate tehnica, am cercetat sa vad cum e facuta tehnologia asta 3D si Imax, e foarte interesanta. Tehnologia in sine poate fi folosita si la propagarea unor mesaje bune, nu doar la propaganda de tip New Age.
Si Stapanul Inelelor a fost plin de la cap la coada de efecte speciale, dar de cu totul alta natura. La acel film te puteai gandi ca la o poveste, si inca una frumoasa si cu invataminte morale.