Citat:
În prealabil postat de Danut7
Multzam pentru explicatii.Cat despre lamurit nu stiu cat de lamurit sunt.Recunosc ca stiinta si fizica nu sunt punctele meu forte.Ce reprezinta "T" si "U" din ecuatie?Din punct de vedere ipotetic, "masurabil" si matematic, energia este un "numar".
|
T este denumit "energia cinetica" si se calculeaza dupa formula: jumatate din produsul masei cu patratul vitezei (adica 1/2*mv^2).
U este denumit "energia potentiala" si se calculeaza inmultind masa cu acceleratia gravitationala si cu inaltimea (m*g*h).
Se aduna energia cinetica si energia potentiala pentru a obtine E - energia totala a obiectului in camp gravitational.
Pentru particule / obiecte in camp electromagnetic (sau in orice alt camp) exista alte formule de calcul, dar eu am dat cel mai simplu exemplu. Am vrut doar sa arat ca energia e un numar (ce are proprietatea deosebit de importanta ca ramane constant in timp) si nu este un "ceva" concret.
Citat:
În prealabil postat de Danut7
Cat despre energie de semn opus,nu am auzit si habar nu am ce poate fi asta.Nu stiam ca sunt mai multe feluri de energii.Nu-mi plac ipotezele si stiinta nerealista si nerationala.Ipoteze de tot felul pot aparea,dar din punctul meu de vedere stiinta adevarata se bazeaza pe concret, logic si adevarat.
|
Da, si mie mi se pare o idee ciudata. Dar, daca rezista la verificari si face previziuni ce se dovedesc adevarate, atunci e o idee corecta. Asta e tot ce conteaza, sa reziste la verificari, cum "ni se pare" noua chiar nu are vreo relevanta.
Iti dau un exemplu de idee foarte ciudata care s-a dovedit a fi corecta si care a permis dezvoltarea unei tehnologii care astazi ni se pare banala. Este vorba despre teoria generala a relativitatii si tehnologia GPS.
Teoria spune ca pe orbita, campul gravitational fiind mai slab decat pe suprafata pamantului ceasurile de la bordul unui satelit vor merge un pic mai repede decat cele de la suprafata (diferenta de cateva microsecunde pe zi). GPS-ul din masina sau din telefoanele mai noi folosesc semnalele de la trei sateliti pentru a stabili pozitia prin triangulatie. Daca exista aceasta diferenta intre "ceasuri", se pot cumula erori de pozitionare de pana la cateva zeci de kilometri. Adica tu esti pe autostrada, si GPS-ul te arata cazut in mare :)
Din cauza asta, aparatul GPS trebuie sa corecteze in permanenta pentru acea diferenta de microsecunde. Daca teoria generala a relativitatii (oricat de ciudata si greu de crezut ar fi ea) nu ar fi cunoscuta, noi nu am putea beneficia de GPS.