Nu interzice Deuteronom 4:14-19 orice înfățișări ale lui Dumnezeu? Cum putem, deci, admite icoane ale lui Hristos? Acest pasaj îi învață pe evrei să nu-și facă o înfățișare falsă a lui Dumnezeu, pentru că nu L-au văzut; dar noi, creștinii, credem că Dumnezeu S-a întrupat prin persoana lui Iisus Hristos, deci putem înfățișa “ce am privit” (1 Ioan 1:1). După cum a spus Sf. Ioan din Damasc:
“În vechime, Dumnezeul neîntrupat și nemăsurat nu a fost niciodată înfățișat. Dar acum că Dumnezeu a fost văzut în trup și a vorbit cu oamenii, aceștia pot face o înfățișare a lui Dumnezeu așa cum L-am văzut. Nu mă închin materiei, ci Dumnezeului materiei, care a devenit materie pentru mine și S-a coborât să locuiască în materie, care mi-a pregătit mântuirea prin intermediul materiei. Nu voi înceta să cinstesc această materie care mi-a dăruit mântuirea. O cinstesc, dar nu ca Dumnezeu.”
Citat:
Dacă icoanele sunt atât de importante, cum de nu le găsim în Scriptură?
De fapt le găsim în Scriptură - și încă în multe locuri! Observați cât de frecvente erau ele în Cort și apoi în Templu. Existau imagini de heruvimi:
Pe chivot - Ex. 25:18
Pe perdelele din Cort - Ex. 26:1
Pe perdeaua din Sfânta Sfintelor - Ex. 26:31
Doi heruvimi în Locul Sfânt - 1 Împărați 6:23
Pe pereți - 1 Împărați 6:29
Pe uși - 1 Împărați 6:32
Pe alte lucrături din Templu - 1 Împărați 7:29,36
Existau deci icoane încotro îți întorceai ochii.
Chiar dacă admintem că icoanele sunt un fel de Scriptură, unde era scris evreilor să le venereze? Scriptura poruncea evreilor să se închine înaintea chivotului, care avea pe el imaginea a doi heruvimi. În Psalmul 99,5, se poruncește: „Înălțați pe Domnul, Dumnezeul nostru, și închinați-vă înaintea așternutului picioarelor Lui, căci este Sfânt!». Să observăm că aici cuvântul «închinare» este același cu cel folosit în Exodul 20,5, unde ni se poruncește să nu ne închinam la idoli.
Ce este «așternutul picioarelor Lui»? În 1 Cronici 28,8, David folosește această expresie referindu-se la Chivotul Legământului. Psalmul 99 (98 în Septuaginta) începe cu imaginea Domnului care «șade pe heruvimi» (Ps. 99,1) și sfârșește cu îndemnul de a ne închina pe muntele Lui cel Sfânt - ceea ce întărește faptul că acest context se referă la Chivotul Legământului. Aceasta frază reapare în Psalmul 132:7, unde este precedată de expresia «haide la locuința Lui» și este urmată de chemarea «Scoală-Te, Doamne, vino la locul tău de odihnă, Tu și Chivotul măreției Tale!»
Este interesant că această expresie este folosită în slujba din biserică referitor la Cruce, și legătura nu este întâmplătoare - pentru că pe Chivot, între heruvimi, se afla capacul ispășirii, peste care era stropit sângele jertfelor pentru păcatele poporului (Exod 25,22, Levitic 16,15).
__________________
"Viata nu este nimic altceva decat un sir de apropieri si departari de Dumnezeu" - Pr. Emilianos Simonopetritul
|