Citat:
În prealabil postat de Golbi_
De acord ca ortodoxia are invataturi bune. Dar ceea ce pe mine ma nedumereste sunt unele reguli care mi se par pur si simplu vechi sau fara sens, de tipul trebuie sa iti faci cruce de trei ori, trebuie ca barbatii sa aiba capul dezvelit in biserica iar femeile nu.. femeile stau in partea dreapta barbatii in stanga... postul care se tine in zilele strict indicate.. Adica tatal meu tine post dar fumeaza. Deci dupa el postul se rezuma doar la mancare. Cineva mi-a zis ca postul e de fapt abtinerea de la placeri. Si mai sunt multe alte reguli din acestea care imi vine greu sa cred ca sunt niste conditii sine qua non... Chiar spun prostii?
|
despre toate regulile pe care le-ai enumerat nu pot spune decat atat - desi par niste lucruri pentru tipicari, pentru "canonisti", aproape fara insemnatate in fata "maretiei lui Dumnezeu", ele nu sunt niciodata separata de "intregul" lui Dumnezeu, de intregul dreptei credinte. daca incerci sa cauti ce inseamna ortodoxia "in mare", vei vedea ca ecoul invataturilor ajunge pana si la cele mici, de care vorbesti mai sus. asta inseamna intreg,
deplinatate. asa cum Hristos, Dumnezeu fiind s-a facut omul si a luat asupra lui TOATA firea omului, la fel si Biserica (fiind Trupul tainic al lui Hristos) ne da invatatura
pana si pentru cel mai mic detaliu al vietii noastre. mie tocmai existenta unor reguli stricte, dar care
par mici si neinsemnate mi se pare un lucru extraordinar. e un semn ca dragostea lui Dumnezeu cuprinde TOTUL. nu scapa nici un coltisor. :)