Citat:
În prealabil postat de dianadi
Intradevar este foarte greu sa faci fata parintilor in cazul de fata. Am avut aceeasi problema acum 2 ani cand m-am casatorit si am reusit sa rezolv doar jumatate din problema.
Mie si viitorului sot ne era foarte draga ideea de nunta asa cum era scrisa intr-o carte de a Parintelui Cleopa si anume ca tinerii sa mearga duminica la Biserica sa participe la slujba, sa se impartaseasca dc au dezlegare si dupa slujba sa se faca Taine Cununiei. Urma sa facem o petrecere restransa fara lautari si tot balamucul. Noi eram foarte incantati si bucurosi, dar toata bucuria a tinut pana am impartasit si parintilor planurile noastre. Au sarit cu totii ca arsi ca ce facem parastas sau nunta? nu are rost sa detaliez dar pana la urma am facut nunta cum au vrut si ai nostrii.
Tot ce s-a pastrat din ideea noastra initiala a fost faptul ca am reusit sa ne cununam civil tot in Biserica(pt un ban in plus cei de la starea civila au binevoit a veni sa ne cunune).
Tinand cont si de faptul ca noi suntem din bucovina si avem obiceiuri din cele mai nefolositaoare am reusit sa renuntam si la acestea. Aici ma refer la Vulpe(obicei in care mirele ajuns la mireasa acasa este intampinat de tineri necasatoriti carora trebuie sa le dea bani sau baututa pt a fi lasat sa intre in casa miresei), obiceiul cu Mireasa Urata, cel cu Dansul Gainei, Furatul Miresei, Jocul Prosoapelor si altele.
Pana la urma nu am avut exact nunta visata dar nici nu am dat voie sa se faca circ si teatru.
|
Acum sincer, nici eu nu m-am dat in vant dupa obiceiurile de nunta arhicunoscute, si as fi renuntat cu placere chiar si la aruncatul buchetului ( care nici macar nu e obicei romanesc) si la dezgatit chiar...insa trebuie sa marturisesc ca perioada de timp in care am fost "furata"..a fost chiar singura in care am avut si eu un moment de respiro si am putut servi un suc, pentru ca in rest am fost numai pe ringul de dans...asa ca unele obiceiuri sunt folositoare totusi!!!
Totusi in opinia mea mirii din respect fata de invitati ( asta daca tin sa aiba invitati) si parinti/familie trebuie sa tina cont si de atmosfera de la nunta, de unele sugestii ale lor..doleante. Nu sa se supuna lor, dar de moment ce mirii nu aleg sa se cunune in Muntii Trascaului, avandu-i alaturi numai pe cei foarte foarte apropiati...atunci mi se pare de bun simt sa se evite tranformarea nuntii intr-un moment egoist pentru miri si ciudat sau de neinteles pentru nuntasi!
Acum nu zic ca or fi nuntasii sau parintii cei care fac legea, dar totusi una din grijile mele a fost si aceea ca atmosfera de la nunta mea sa fie una placuta pentru toata lumea, in caz contrar nu ar fi avut sens sa ii mai invit...daca singura preocupare a noastra ca si miri era aceea de a ne simti noi bine cu alegerea facuta, iar in jurul nostru potopul!
Cam asta e parerea mea...