Citat:
În prealabil postat de hoinarul
In Sfintele Evanghelii (unde gasim invataturile Domnului Iisus Hristos) se vorbeste despre sabat (sambata) de peste 40 de ori.
Niciodata Domnul Iisus Hristos nu a calcat sambata. Era doar o parere a fariseilor, pe care vad ca ii simpatizezi nespus (apreciidu-le ratacirile drept invataturi de capatai). Buni invatatori ti-ai mai ales. Tocmai pe cei cai care erau impotriva lui Hristos (se poate citi antihristi).
Sfintul evanghelist Luca era de alta parere, referitor la pazirea zilei a saptea de catre Domnul Iisus Hristos:
"dupã obiceiul Sãu, a intrat în ziua sâmbetei în sinagogã si S-a sculat sã citeascã."(Luca 4:16)
|
Nu numai ca Iisus Hristos nu a dat nici o porunca in plus privitoare la sambata ci cu atat mai mult a scos din cele privitoare la o tinere de odihna.A aratat ca omul are prioritate si ca Sabatul a fost facut pentru om si nu omul pentru Sabat,si ca se cuvine a face bine si in ziua de odihna.A zdrobit si a tocat si legea stricta referitoare la ziua de odihna, si exagerarile ei.A diminuat a dezlegat si a inlaturat prioritatea sambetei inlocuind-o cu duminica,zi transcendenta din si prin El insusi, fara mijlocitori,precum sambata prin Moise.De data asta mijlocitor a fost Insusi Domnul Odihnei care a lucrat prin pronia Sa dumnezeiasca.De data aceasta a venit odihna lui Dumnezeu, dupa cum zice Apostolul Pavel :
Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi.
Tot despre venirea in sfarsit a odihnei pe care o asteptau si cei ai VT acelasi Pavel ne zice :
Deci, de vreme ce rămâne ca unii să intre în odihnă, iar aceia cărora mai dinainte li s-a binevestit, pentru nesupunerea lor, n-au intrat,
Caci a ramas ca aceia sa intre in odihna lui Dumnezeu, caci n-au intrat pana nu a adus-o Iisus Hristos.Iar aceasta e odihna aceia, odihna din ziua a saptea dupa cum zice si apostolul :
Căci undeva, despre ziua a șaptea, a zis astfel: "Și S-a odihnit Dumnezeu în ziua a șaptea de toate lucrurile Sale".
Si din nou :
Pentru că cine a intrat în odihna lui Dumnezeu s-a odihnit și el de lucrurile lui, precum Dumnezeu de ale Sale.
Să ne silim, deci, ca să intrăm în acea odihnă, ca nimeni să nu cadă în aceeași pildă a neascultării,
Deci sa ne silim sa intram in acea odihna, in odihna lui Dumnezeu, odihna cea adevarata , la care ne-a adus Iisus Hristos, prin Invierea Sa din morti, cu care ne-a pus din nou in comuniune deplina cu Dumnezeu si ne-a Impacat cu Dumnezeu, si a deschis din nou portile raiului inchise de la caderea in pacat a omului si dusune-a din nou in ziua a saptea la pasunea si la Odihna lui Dumnezeu.
De aceasta noua zi de odihna ca praznic se vorbeste in versetele 7-9.
Iisus Hristos a maruntit putin cate putin sambata si a diminuat-o pentru ca acum aceasta avea sa fie transcendenta in duminica.