ateulcelplictisit...am si eu cateva comentarii...sunt de acord ca ateismul este o filosofie, o mentalitate...dar sa stii ca are si el predicatorii lui...exista carti atee( nu de genul carte dogmatica) care,, propovaduiesc´´ ateismul, exista forumuri care promoveaza ateismul.Am intrat de curiozitate pe un astfel de forum( asa cum ai intrat tu pe forum crestin-ortodox desi esti ateu) si ce crezi ca faceau forumistii condusi de admin.? se sfatuiau cum sa lupte impotriva religiei pt. a o elimina din viata sociala. Cu alte cuvinte sa ii converteasca pe ,,religiosi´´ la ateism.
Apoi, in legatura cu modul in care vede un ateu lumea si cum vede un crestin llumea.
Ateul se raporteaza la stiinta si are in centru omul ) antropocentrism).
Crestinul se raporteaza si la stiinta si la Dumnezeu, are si omul in vedere , dar in centru sta Dumnezeu( teocentrism). Un crestin isi explica fenomenele( moartea, boala, ploaia, cutremurul) si din punct de vedere stiintific, dar le raporteaza si la Dumnezeu.
Daca omul credincios nu ar fi tinut cont si de stiinta, ci numai de Dumnezeu, atunci romanul Paulescu ar fi zis:,, stie Dumnezeu de ce a permis sa existe diabetul pe lume, nu trebuie sa nma preocupe pe mine.´´Crestinul Paulescu insa a cercetat si a gasit formula insulinei.
Mai e diferenta si intre credinciosul cu o anumita cultura si cel fara.
Tot asa si intre ateul cult si ateul necult.
Credinciosul - om simplu neinvatat nu o sa isi puna prea multe intrebari si intr-adevar o sa le ia pe toate asa cum i se spune. Insa credinciosul invatat, nu neaparat pt. ca e cuprins de indoieli, ci pt. ca vrea sa stie cat mai multe o sa isi puna tot timpul intrebari.
Ateul cult va sti sa isi argumenteze filosofia de viata, pe cand ateul neinvatat va spune pur si simplu ca nu crede in Dumnezeu fara a da argumente.
|