Citat:
În prealabil postat de AlinB
Exact, ca de exemplu Origin si pre-existenta sufletelor.
Motiv pentru care Origen nu e considerat Sfant.
Se intelege, cred, daca ai ceva buna vointa, ca este vorba de invataturile pe care Biserica le-a validat ca fiind sanatoase.
|
Nu. Nu este vorba de invataturile lui Origen. Este vorba, spre exemplu, de invataturile unor Sfinti Parinti ca Iustin Martirul (despre moartea sufletului) sau Ioan Gura de Aur (despre pacatul Mariei, mama Domnului Iisus Hristos - vezi omiliile despre Evanghelia lui Ioan cap.2 vers 4), etc.
De altfel, un autor de lucrari ortodoxe spune:
"
Acesti Sfinti si Părinti ai Bisericii au formulat uneori păreri personale care nu au coincis cu învătătura Bisericii, însă nu au făcut din ele dogme si nici nu le-au răspândit ca fiind neapărat adevărate. Există unele învătături gresite formulate de unii Părinti ai Bisericii, însă Biserica le-a trecut cu vederea întrucât autorii lor le-au prezentat doar ca păreri personale."
Gasesti astfel de afirmatii, aici:
http://www.odaiadesus.ro/dezacorduri.html
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Poate ai sa ne spui unde vezi in FA si epistole practica zeciuelii din adunarea AZS.
|
Mi-ai pus o intrebare la care imi este rusine sa raspund. In FA (Faptele Apostolilor) vedem cum credinciosii nu daruiau zecimea ci mult mai mult: toata averea lor.
"
toți cei ce aveau ogoare sau case, le vindeau, aduceau prețul lucrurilor vândute, și-l puneau la picioarele apostolilor" (FA 4:34,35)
Si daca ai ceva contra zecimii, inseamna ca esti contra Domnului Iisus Hristos (vezi Matei 23:23).
Zecimea nu este obligatorie (poti sa nu dai nici un ban - ceea ce eu am si facut un timp), ci este un act de credinta si de multumire lui Dumnezeu, pentru ceea ce tot El ne-a dat.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Putem spune ca este diferita de cea adventista si de cea a altor protestanti care vor sa-si impuna invatatura ca fiind apostolica, cred ca asa suntem mai aproape de realitate.
|
Arumenteaza-ti spusele. Arata o invatatura adventista diferita de cea apostolica.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Invitatia sa citesti Scriptura pornind de la premiza ca vei fi luminat automat de justa ei intelegere n-a functionat deloc de la Luther incoace, si tu faci parte din grupa celor care au demonstrat asta cu prisosinta, atunci de ce te mai obosesti?
In speranta ca va fi inteleasa stramb (ca tine)? Atunci da, e mult mai probabil ca asta sa se intample.
|
Nimeni nu a spus ca vei "luminat automat". Dar, cercetarea Sfintei Scripturi cu rugaciune si cu dorinta sincera de a afla adevarul, duce la rezultate vizibile. Viata mea s-a schimbat mult in bine de cand m-am aplecat cu incredere asupra Cuvantului lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura).
Acest lucru functioneaza. Vad in jurul meu o sumedenie de exemple de oameni schimbati, pentru ca s-au increzut in Dumnezeu si au hotarat sa urmeze invataturile Lui, dezvaluite in Sfanta Scriptura.
Si, cum orice lucru se cunoaste dupa roade... putem spune ca cercetarea Sfintei Scripturi (cu dorinta de a te supune invataturilor) aduce roade deosebite.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Ce parere ai despre denaturarea Legii de cei care vor sa se justifice prin baterea monedei pe o singura porunca din Lege, si aia inteleasa prost?
|
Toate poruncile lui Dumnezeu trebuiesc bine intelese si respectate.
Nu se bate moneda pe o singura porunca (te referi la porunca a patra). Iar in ceea ce priveste intelesul, chiar si invatturile ortodoxe sunt de acord cu modul nostru de intelegere.
Iata cum este explica porunca a patra in "invatatura de credinta ortodoxa":
"""""""""""
126. Care este porunca a patra?
Porunca a patra este aceasta: "Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau; sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine. Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o" (Ies. 20, 8-11).
127. Ce invata porunca aceasta?
Aceasta porunca invata doua lucruri, si anume: datoria muncii in timpul celor sase zile ale saptamanii si datoria de a sarbatori ziua a saptea, ca zi de odihna, inchinata Domnului."""""""""""""
Dau si link-ul, pentru lamurire:
http://www.crestinortodox.ro/carte-8...ece-porunci-38
De ce nu respectati aceasta porunca, asa cum este explicata in invatatura de credinta ortodoxa?