View Single Post
  #3  
Vechi 23.12.2009, 13:33:59
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit Una din temele mele de studiu privat

Si pe mine ma intereseaza printre altele acest aspect si am cautat sa aflu si sa-mi notez (imi fac un soi de eseu despre femeie si evolutia ei in lume, in toate domeniile).
In general femeia este considerata inferioara, chiar element rau, de pacat, in multe religii. Difera insa respectul ce i se acorda si pozitia ei in cadrul credintei dar si a institutiei bisericesti.
Ce am aflat eu:
1. In Ortodoxie femeia este inferioara barbatului, invinuita de pacatul originar si de aici toate discriminarile incepand de la nastere. Ex. la primirea in biserica se face bebelusilor o slujba. Baietii sunt dusi si inchinati in altar, fetitele nu. Mi se f.dureros acest lucru. Este vorba de nou-nascuti nevinovati.
Nu mai intru in alte detalii.
De aici s-a preluat si in societate, mai ales la sat, ideea ca barabtul este important si stapan si femeia sclava, batuta si umilita (chiar si monahii originari de la tara au aceasta pozitie). La oras s-a mai emancipat din fericire.
Femeia nu are voie sa aibe o profesie in cadrul bisericii, trebuie sa stea intre-un colt al bisericii, iar in anumite zile din luna si perioade ale vietii, este considerata spurcata si nu are voie multe, incepand cu intratul in biserica.
In general in Crestinism primeaza masculinitatea (Tata, Fiu, Sf. Duh, apostoli, Sinod, totul este masculin), cu o singura exceptie: Sf. Fecioara.
Partile pozitive acum:
a. exista multe chipuri de femei in scripturi, chiar printre cei mai apropiati lui Iisus, exista femei apostolite (ex. Maria Magdalena), etc.
b. parte din cler se poate casatori, este pentru mine un paradox totusi.

2. La Catolici este cam la fel, cu mici exceptii. La ei femeia poate intra in altar (care este deschis, nu ca la noi ortodocsii) si citeste din scripturi (cred ca este Apostolul lor, nu stiu sigur), etc.
Maicile au mai multe atributii in social.
Paradoxul acum: clerul nu are voie sa se casatoreasca, deci femeia este un element rau pentru ei.

3. La Protestanti femeia are o pozitie mai buna. Deja exista femei preotese, si unele cu pozitii in ierarhia bisericeasca.
Clerul are voie sa se casatoreasca.
Mai multe nu stiu.

4. Islamismul are mai multe ramuri si in fiecare, femeia este tratata altfel. Unele ramuri sunt f.severe (femeia este de la nastere ne-dorita, apoi umbla infasurata, si ati mai auzit si voi restul...).
Alte ramuri sunt mai putin severi.
Paradoxul : au existat multe femei in istoria religiei lor (sotii si fiice ale lui Mahomed) si una din ele a fost chiar f.f.importanta.
Nu au monahism ( exista la barbati unele grupari care nu se casatoresc, gen pustnici (mi se pare ca sunt dervisii).
Un alt paradox - in felul lor totusi si cei mai severi dintre ei au un respect pentru femeie in sensul ca le asigura ocrotire si existenta materiala in familie. Femeile lor nu sunt niciodata singure, sau cersetoare, etc., nu sunt obligate sa lucreze etc.
Depinde mult de ramura si regiune.

5. La iudei este cam ca la noi. Si acolo este discriminare de la nastere (fetele nu prea sunt dorite, baietii primesc un botez (Bar Mitzwa mi se pare ca se cheama, iar fetele nu, baile speciale lunare ale femeilor pentru purificare, nu au voie sa fie rabin, sau sa slujeasca).
Parca la ei se casatoreste clerul.
Si la ei sunt mai multe orientari, cu diverse grade de severitate care se rasfrang si asupra femeii.
Partea pozitiva la ei: credinta este transmisa la ei prin femeie. Adica: cineva este evreu numai daca mama este evreica. Tatal nu conteaza.

6. In Hinduism toate zeitatile au partener (deci sunt cupluri), iar zeitatea suprema este numita si Tata dar si Mama. La ei totul este si barbat si femeie.
In rest nu prea mai stiu decat ca femeia este respectata si tratata egal cu barbatul.

La alte religii (Buddhism de ex.) nu stiu inca.
Reply With Quote