Personal singurele reticiente pe care le am in "aruncarea celor sfinte" si "a margaritarelor" sunt asupra ereticilor si a ateistilor.Cred ca la asta se refera si textul.Cat de izbitor de mare e propastia intre cele sfinte si caini(un dobitoc) si intre margaritare si porci.Textul se refera la cei care nu au nici o tangenta cu cele sfinte si cu Imparatia lui Dumnezeu.In primul rand "cainii" care reprezinta pe cei ce au alta credinta, in special pe eretici,pe cei carora daca le zici de icoane , moaste , taine , sfanta cruce iti sar la gat.La fel si margaritarele se refera la margaritarele imparatiei care sunt invataturile si realitatile tainice, iar porcii ii reprezinta pe cei care toata ziua stau in mocirla pacatului, in special pe omul nereligios si ateist.Deci ce spune invatatura nu spune-ti celor care nu sunt antrenati cu aceste lucruri toate dintr-o data, ca riscati sa nu inteleaga nimic si sa se intoarca impotriva voastra si sa se poarte batjocoritor.Asta e riscul , de a spune tainele celor care nu sunt antrenati in cele religioase si de a vorbi de cele sfinte celor care nu au aplecare spre cele sfinte.Dar sa nu uitam ca si Hristos a luat painea fiilor si a dat-o cainilor.Ca si El a vindecat-o pe fata femeii cananeenci , vazand credinta ei.Deci personal indemnul si prudenta asta indeamna in primul rand, ca lucrurile sa fie facute cu intelepciune.Adica treptat dupa nivelul de intelegere al fiecaruia sa te destainui."Pe intelegerea fiecaruia", cum zicea Pavel cu iudeii m-am purtat ca un iudeu cu elinii ca un elin s.a.m.d.Dar oricaruia insetat de cunoastere si cu deschidere spre lucrurile astea e bine sa-i dam tot in masura limitelor noastre, fie frate(ortodox) , fie eretic , fie ateu.Eu simt ca cea mai mare pierdere in special a fratilor ortodocsi e asta ca nu ne destainuim unii altora si nu ne invatam unii pe altii, nu ne ajutam ca sa sporeasca si mai tare stiinta si cunoasterea.Cred ca am avea foarte mult de castigat invatand unii de la altii.Personal eu cam spun "ce stiu" tuturor, pentru ca si eu am fost odata insetat de cunoasterea lui Dumnezeu(si inca sunt) si stiu cum e.Doar cand vad comportamente batjocoritoare incep sa renunt la discutie.
|