Bun, da, daca ai vedea si tu ce orori de icoane se vand prin piete in Romania -- tot felul de luminite, beculete, culori, forme, ce mai. Si multor oameni le plac. Sigur, in casa mea asa ceva nu are loc, am gusturi mult mai traditionale, dar...
Asa cum spui tu am impresia, o icoana poate deveni, fiindca e sfintita, in special celor mai putin cunoscatori, un obiect la care se inchina, uitand ca ne inchinam sfantului reprezentat de icoana, etc...si de aici acuzele protestantilor ca ne inchinam la idoli. Haha! Cu strangere de inima, am impresia ca unii oameni, din nestiinta, chiar asa fac -- de exemplu cei care fac colectii de poze cu icoane facatoare de minuni de pe la diferite biserici, uitand, sau ignorand, poate, ca nu forma, culoarea, sau stilul in care a fost pictata Maica Domnului a facut minunea, ci chiar Maica Domnului. Inseamna asta ca ar trebuie sa renuntam la icoane? Nu cred. Sau ca ar trebui sa renuntam la ritualul sfintirii fiindca oamenii sunt iliterati din punct de vedere religios? Nu cred...poate trebuie mai multa cateheza.
Am vazut in mai multe biserici pe Dumnezeu Tatal pictat ca un om batran. E gresit? Stiu ca triunghiul cu un ochi in mijloc tot este simbolul lui Dumnezeu Tatal...Nu vad rostul sa le pui la un loc intr-adevar. Hm.
|