ohooo stai ca ne-am aprins prea tare :)). nu am cersit nici o scuza, am vrut doar sa stabilesc un curs civilizat pentru discutia noastra. in primul rand, CREDE SI NU CERCETA NU ESTE O DEVIZA CRESTINA, ci o inventie a mintilor lumii acesteia pentru a inrobi oamenii. nu am facut nici un compromis, si nici nu incerc sa impac stiinta cu religia, ci doar vreau sa se cunoasca clar locul stiintei si al religiei in gandire Stiinta poate vorbi despre cele ale firii, in timp ce religia (sau mai bine zis credinta, teologia, caci "religia" inseamna altceva) vorbeste despre cele deasupra firii, pe care stiinta nu le poate explica. Despre Biblie, probabil ca vrei sa te referi la unele porunci si pedepse din vechiului testament, care pot parea dure pentru cei care nu le inteleg. Daca vrei, putem vorbi si despre asta..
Ne numim "credinciosi" ( sau "creduli" daca vrei) pentru ca nu ne incredem doar in ce poate fi vazut, perceput prin simturi. Cautam fericirea.. eu personal am cautat'o si in simturi, in cunoasterea strict rationala (sa nu crezi ca exclud ratiunea), dar nu am gasit'o. Ne numim credinciosi tocmai pentru ca nu il vedem pe Dumnezeu, caci daca L-am vedea ne-am numi "oameni de stiinta".
Nu sunt preot, insa legat de ideea "fabricii de bani" - biserica ortodoxa nu a fost niciodata o "fabrica de bani", nu a avut in spatele ei sisteme financiare de teapa corporatiilor capitaliste. Acesta este un forum crestin-ortodox, iar acuzele ce ar trebui aduse "bisericii" catolice sau protestantismului nu isi au locul aici. Catolicismul a inventat sistemul "indulgentelor" iar protestantismul este prima religie care a introdus ideea omului care isi face datoria "aducand profit" sistemului economic. Aceste lucruri sunt straina de invatatura ortodoxa. Biserica are nevoie de un minim necesar de bani, intrucat este si o institutie a lumii acesteia. Biserica de pe pamant este icoana a Bisericii din cer, si tocmai fiindca este "pe pamant" trebuie sa "supravietuiasca". Daca ai vorbi cu un preot paroh, ti-ar putea explica mai bine despre lucruri precum intretinerea unei biserici, a unei parohii. Insa daca dam un ban pentru a ajuta economic o parohie nu inseamna ca automat se naste un sistem economic in spatele acestui gest, sau o "fabrica de bani". Observ pe zi ce trece ca marea majoritate a reprosurilor aduse Bisericii sunt, de fapt, nascute si imprumutate din gandirea apuseana, unde reprosurile au fost aduse pe buna dreptate institutiilor religioase de acolo.
Last edited by andrei_im; 12.12.2009 at 15:50:06.
|