Citat:
În prealabil postat de sophia
Stiu cum decurge o slujba separata de logodna, am asistat la una.
N-am perceput in schimb logodna din cadrul slujbei de cununie, adica ce este logodna si ce este cununie cu adevarat.
Daca imi amintesc bine, verighetele se pun dupa ce s-au pus cununile pe cap.
Nu, nu reusesc sa delimitez ce apartine de logodna. Pentru mine slujba cununiei este un tot, un intreg, in care devenim sot si sotie.
Logodna este insa si in afara bisericii, in momentul in care se face cererea in casatorie si se discuta cu parintii ambilor si stablieste data nuntii si se planuieste nunta.
Eu credeam ca o logodna se poate desface fara probleme, chiar facuta in biserica.
De fapt biserica ortodoxa recunoaste si o a doua casatorie, dupa divort, deci si o cununie, care este taina, se poate desface.
Mai tarziu am citit ca o logodna facuta in biserica se rupe (simbolic cel putin) mai greu, adica este egala cu un divort.
|
Slujba de Logodna este o IERURGIE, o slujba de Binecuvantare in care se pun verighetele pe degetele mirilor prin intreita formulare in numele Sf.Treimi! apoi urmeaza o rugaciune in care preotul se roaga pt insotirea lor prin punerea inelelor! Dupa care urmeaza slujba Cununiei prin Psalmul 127 si Binecuvantarea Mare ca la Sf.Liturghie „
Binecuvantata este Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin”! Urmeaza o serie de rugaciuni apoi Punerea Cununiilor in numele Sf.Treimi, moment liturgic numit de marii teologi ca fiind EPICLEZA Tainei, apoi Sf.Apostol si Evanghelia, elemente fara de care nu ar avea fundament Taina Casatoriei, apoi urmeaza gustarea din „
paharul manturii” moment ce inlocuieste Impartasirea Mirilor cu Sf.Euharistie, datorita faptului ca unii nu isi mai pastreaza fecioria dar vin la insotirea de catre Biserica in fata lui Dumnezeu! apoi manifestarea Bucuriei sfintei insotiri cu „dansul” ingeresc! Apoi rostirea rugaciunii Tatal Nostru si Predica!
Apoi LOGODNA facuta de catre miri cu ceva timp inainte de cea facuta in Biserica nu are valoare sacramentala! E o intelegere intre miri si atat! poti sa te desparti de logodnic(a) la orice ora!
Cea sacramentala are valoare mare inaintea lui Dumnezeu! In cazul in care ai facut logodna in fata Sf.Altar avand si Nasii de MARTORI inaintea lui DUmnezeu si te desparti, ce „carte de despartire” (vorbind in limbaj vetero-testamentar) ii dai logodnicei? caci v-ati fagaduit amandoi lui Dumnezeu in fata Sf.Altar prin punerea inelelor de catre PREOT sau EPSICOP cu intreita formulare facuta in numele Sf.Treimi!!!!
NU EXISTA DIVORT BISERICESC in acest caz!