Citat:
Religia este prezenta si in scolile publice din statele din Europa cu exceptia Frantei, nu invoca doar scolile confesionale
|
Spune-mi, te rog, daca cunosti subiectul, in tarile unde se face religie se face ca la noi? Tot 12 ani, exclusiv dedicati unei
singure confesiuni? Predau si acolo popi? Se vorbeste si acolo despre cipuri, vaccinuri si masoni la ora de religie?
Nu am nimic impotriva religiei in scoala, predata la nivel teoretic, timp de un an. Pana la urma, a avut o influenta asupra istoriei umane, buna sau rea, depinde de caz.
Dar te rog sa sesisezi diferenta: una e sa studiezi religia in general, pentru cultura generala si pentru a dobandi cunostinte despre domeniu, care poti fi aprofundate ulterior, dupa interes si
optiune personala (intr-un an s-ar putea acoperi, la nivel de liceu, cele cateva religii majore ale lumii), si alta e sa te ocupi de asta 12 ani, dedicand toti anii astia unei singure confesiuni, si prezentand-o ca me unica, adevarata cale. Asta nu mai e educatie, e indoctrinare. Adica exact ce nu are loc in scoli.
Dawkins a avut dreptate cand a zis ca un copil nu se naste crestin, sau musulman, sau budist. Devine dupa aia, ca il invata parintii de ce grup apartine. Normal ar fi ca alegerea asta sa ii revina copilului. Inteleg ca aceasta alegere nu e reala acasa, pentru ca parintii il indreapta inspre o directia sau alta, chiar si inconstient, dar de ce trebuie sa ingustam si mai mult orizontul de alegere cu concursul scolilor publice?
Citat:
In cazul acesta este un abuz. Stiu ca este legal ca un elev sa nu studieze religia, iar situatia scolara se va incheia cu o medie in minus.
|
Bun, deci am ajuns la punctul in care admitem ca sistemul lasa loc de abuzuri. Din cate stiu eu, daca un copil opteaza sa nu ia parte la ora de religie, scoala e datoare sa ii ofere o ora de activitati alternative, sau o ora de studiul religiei sale. De multe ori asta nu se intampla, iar acel copil nu are voie sa paraseasca clasa in timpul orelor de curs. Deci, pana la urma, e silit sa asiste la ora, desi nu ia parte la ea.
Adauga la asta un profesor atins de fundamentalist religios, care il eticheteaza pe respectivul copil in fata celorlalti cu termeni nu tocmai magulitori, si te-ai ales si cu un potential outcast al clasei.
Exista doua libertati: de a te educa religios si de a alege sa nu ai de a face nimic cu religia. Iar in acest moment, una e neglijata, iar cealalta, trasformata din optiune in obligatie.
Citat:
Ma tem ca aceasta neutralitate intre stat si Biserica ascunde forme de ateism- vorba domnului Patapievici.
|
Te rog sa imi spui unde vezi tu ateism, la nivel de politica de stat, in Romania. Statul toarna bani in biserici, popii sunt platiti mai bine ca profesorii si nu dau un leu la impozite, si un candidat la Presedentia Romaniei declara, public, ca vrea parteneriat Biserica - Stat. Poate Patapievici o fi stiind el ceva, dar daca ateismul ala e ascuns, atunci chiar ca e ascuns bine.