View Single Post
  #10  
Vechi 01.12.2009, 23:00:46
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 03.07.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.356
Implicit 2) Dogma Sf.Treimi

3) Descoperirea Sf.Treimi in Sf.Scriptura
a) In Vechiul Testament!
În cuvintele „Să facem om după chipul nostru și după asemănarea noastră” (Facerea 1, 26) mulți dintre Sfinții Părinți văd în acest citat nu numai pe Tatăl și pe Fiul ei și o a treia persoană a Sfintei Treimi, pe Duhul Sfânt. Pluralul „Să facem” le sugerează acestora Sfânta Treime completă, sfatul lui Dumnezeu în cele trei fețe și egalitatea celor trei persoane treimice: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.Sfinții Părinți și teologii văd în cuvintele: „Iată Adam s-a făcut ca unul dintre noi” (Facerea III, 22) și „Haidem dar să ne pogorâm și să amestecăm limbile lor” (Facerea 9,7), un caz similar cu cel din (Facerea 1,26). Și deci, Domnul se adresează egalilor săi, iar aceștia sunt Fiul și Duhul Sfânt.Teofania de la stejarul Mamvri a stârnit interes în rândul Sfinșilor Părinți și comentarilor Sfintei Scripturi. Părerile lor în ceea ce privește arătarea celor trei bărbați lui Avraam sunt împărțite. Unii spun că s-a arătat Sfânta Treime, iar alții, că bătrânul patriarh n-a văzut decât pe Fiul lui Dumnezeu însoțit de doi îngeri. Sfânta Scriptură istorisește arătarea astfel: „Și Dumnezeu s-a arătat iarăși lui Avraam...” (Facerea 18,1) și apoi adaugă imediat: „Și ridicându-și ochii și privind, iată trei bărbați stăteau înaintea lui” (Facerea 18,2). Sfânta Scriptură ne-a aratat aici, cu ajutorul unei creaturi vizibile, egalitatea și unitatea Sfintei Treimi, identitatea de substanță acelor trei persoane, pentru că lui Avraam i s-au arătat trei bărbați și nici unul din ei nu era mai mare, sau mai bătrân, sau mai puternic. Fericitul Augustin comentând capitolul al XIX-lea din Facere ajunge la concluzia că cei doi îngeri trimiși la Sodoma și Gomora și care stau de vorbă cu Lot, sunt Fiul și Duhul Sfânt.
Un indiciu despre existența unei a doua persoane în sânul Sfintei Treimi ne sugerează textul din Ieșire II, 22 – III, 16 care istorișeste viziunea lui Moise din rugul cel aprins în care i s-a arătat îngerul Domnului spre a vesti eliberarea poporului Israel din robia egipteană. La această arătare vorbește Dumnezeu însuși, recomandându-se lui Moise ca „Domnul Dumnezeul strămoșilor voștri: Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacob” (Ieșire III, 15).
Profetul Isaia numit și „Evanghelistul Vechiului Testament” rezolvă aproape toate problemele pe care le pune dogmatica Legii Vechi, reprezentând un îndreptar de viață morală, un îndemn la reîntoarcerea spre Dumnezeu. Capitolul VI al cărții, în care Sfinții Părinți văd urme ale dogmei Sfintei Treimi, ne istorisește viziunea profetului Isaia, în care acesta a văzut pe Domnul Savaot șezând pe tron înalt înconjurat de serafimi care zburau în jurul Lui strigând: „Sfânt, sfânt, sfânt Domnul Savaot, plin este tot pământul de mărirea Lui” (Isaia VI, 3). Cuvintele acestea sunt un imn de laudă adus Sfintei Treimi de către cele mai pure ființe și o profeție pentru noi muritorii, căci ele anunță bunurile care trebuie să inunde omenirea. Întreitul „Sfânt, sfânt, sfânt” indică un Dumnezeu întreit în persoane, iar „Domnul Savaot” desemnează unitatea ființială a Acestui Dumnezeu, deci sfânt este Tatăl, sfânt este Fiul, sfânt și Dumnezeu Duhul.

b) In Noul Testament
Însuși Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, se prezintă pe Sine ca Fiul lui Dumnezeu, trimis în lume s-o mântuiască: „Căci Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său cel Unul-Născut L-a dat, ca cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci să se mântuiască prin El lumea” (In. 3, 16-17). Fiul întrupându-se, își mărturisește ca și om dragostea de Fiu față de Tatăl, dar o dragoste ascultătoare: „ Tot ce-Mi dă Tatăl va veni la Mine; și pe cel ce vine nu-l voi scoate afară; pentru că m-am pogorât din cer nu ca să fac voia Mea, ci voia Celui care m-a trimis” (Ioan 6, 37-38) sau Îl revelează oamenilor pe Tatăl ca aceștia să-l iubească tocmai ca pe Tatăl: „Credeți Mie că Eu sunt în Tatăl și Tatăl în Mine” (Ioan 14, 11) și este trimis de la Tatăl în lume: „Ieșit-am de la Tatăl și om venit în lume, iarăși las lumea și Mă duc la Tatăl” (Ioan 16, 28)
Dar tot Fiul vorbește despre a treia Persoană care este Duhul Sfânt, care a purces, purcede și va purcede pururea din Tatăl: „Iar când va veni Mângâietorul pe care Eu îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine” (Ioan 15, 26).Purcederea este actul de ipostaziere a Duhului Sfânt. Trimiterea este lucrarea Fiului de trimitere a Duhului Sfânt în lume, iar ca orice lucrare divină, trimiterea Duhului Sfânt în lume nu este exclusivă Fiului. Duhul Sfânt a fost trimis în lume și de către Tatăl, și de către Fiul: „Iar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-l va trimite Tatăl în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus” (Ioan 14, 26). Acesta va călăuzi la tot adevărul și nu va vorbi de la Sine, ci va face prezent și va mărturisi pe Hristos luând din ceea ce are Fiul, iar Fiul are toate câte le are Tatăl: „Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul, căci nu va vorbi de la Sine, ci câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti” (Ioan 16, 13).
__________________
Reply With Quote