View Single Post
Vechi 30.11.2009, 15:47:44
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
La Biserica Ortodoxa din Hamburg se spun unele rugaciuni si in germana si la fel se intampla si in cealalta la care am mers inainte....dar daca s-ar tine slujba numai in limba germana, nu mi s-ar parea cel mai indicat lucru...pentru ca nu toti romanii cunosc germana, si atunci cred ca e mai important sa inteleaga romanii care merg frecvent la Sfanta Liturghie decat posibilii nemti care ar putea intra in Biserica. La cealalta Biserica Ortodoxa de pe langa Frankfurt, de cate ori am mers am vazut doar 2 nemti, si aceia aveau un tipic banuiesc, scris in germana....dar in rest nu am vazut nemti intrand in Biserica.
Pai, de ce nu ai vazut? Pentru ca pentru ei este un spectacol, daca nu inteleg nimic. Deja afisul de pe usa este ininteligibil... Trebuie o deschidere mai mare, studiu, etc, pentru ca sa inteleaga ceva.
In schimb ai sa vezi in parohii in care limba principala este germana.
Acestea fiind zise, este foarte bine cand se fac cateva rugaciuni macar in germana.

Parerea mea este ca in stadiul actual, ar trebui sa existe destule parohii de ambele feluri, pentru ca fiecare sa isi aleaga ce i se potriveste. In momentul de fata exista in Germania foarte putine parohii de limba germana. Eu am fost iuntr-una din ele si pot sa spun ca mi-a folosit foarte mult si mie. Nu eram intr-o biserica exclusiv de emigranti, ci intr-o biserica integrata in societatea in care traiam, atata cat se poate. Nu foloseam alta limba la biserica decat la serviciu, si astfel aveam sansa sa fac mai usor legatura unuia cu alta si sa nu mi se pare ca biserica e una, viata obisnuita e alta.