Citat:
În prealabil postat de sophia
Cat este pentru Dumnezeu si cat este pentru om?
Din toate discutiile care se poarta pe forum rezulta un lucru f.clar: nu stim cat si cum sa ne impartim intre cele lumesti si omenesti si Dumnezeu, cum sa le imbinam incat sa fie bine pentru toti.
Citesc peste tot in mesajele voastre lectii si pilde si citate legate de ceea ce am avea de facut pentru Dumnezeu.
In toate acestea insa nu se spune ce facem cu omul de langa noi, cu noi insine si nevoile omenesti.
Mi se pare cumva egoist.
Se mai spune sa ne lepadam de noi (exact de ce anume nu e prea clar, ca este tot un citat de uneva).
Se pare ca unii dintre voi sustin f.vehement aceste canoane si cerinte pentru Dumnezeu, dar as vrea sa pricep ce facem cu omul de langa noi, cu noi insine.
As propune sa discutam pe exemple concrete, din viata noastra de om.
Asadar cum procedati voi? Cum aplicati cele citate, pe voi insiva, pe sotul/sotia, copiii vostri? Cum faceti cu respectul fata de ei si fata de altii din jurul vostru? Si cum puteti sa fiti total Domnului, pe de alta parte?
|
Sophia, nu pot sa te inteleg!
Nu stiu daca tu chiar vrei sa strangi informatiii... sau vrei sa contesti actualitatea invataturilor bisericii.
Dar iti voi raspunde (si sper ca daca sunt sincera nu ma expun atacurilor altora).
Citat:
1. Cat timp alocati bisericii, rugaciunii? In detrimentul odihnei, a vietii de familie?
|
Intre 0 si 4 ore, depinde de problemele personale pe care le am si de obligatiile familiale. Daca am probleme pot sa ma rog lejer ore intregi.. daca totu-mi merge bine, vai mie!
Daca sunt in criza de timp, ma rog pe unde apuc.. pe drum, in masina.. etc. Dar nu as numi asta rugaciune.
Citat:
2. Cum considerati sotia, sora, mama, fiica etc. Este curata, sau o pacatoasa prin definitie? In biserica va distantati de acestea, stati separati?
|
Nu dau certificate de sfintenie/pacatosenie!
Citat:
3. Cum faceti cu viata de cuplu? Impuneti postul trupesc? O/il refuzati sub pretextul credintei? Va accepta si este fericit(a)?
|
Post. Nu vreau relatii trupesti, vreau acceptare si iubire.. Nu este regula batuta in cuie, dar in general, post!
Citat:
Si daca ea/el isi doreste copii si vrea/are nevoie sa-i conceapa?
|
El nu doreste copii.. un argument in plus pt post.
Citat:
Stiti ce simte, ce este in sufletul ei/lui cand o/il refuzati?
|
Hmmm, ma faci sa fiu ironica. Se gandeste: la ce film sa ma uit eu azi? Ce avem de mancare? Ce-ar fi sa fac niste cumparaturi?
Citat:
4. Cum faceti cu postul alimentar? Il impuneti in familie?
|
Tin doar eu post, cat pot. Pt restul gatesc normal.
Citat:
5. Ce faceti la serviciu, sau intr-o vizita cand postiti? Refuzati?
|
Cer paine.
Citat:
6. Ce faceti daca traiti in alte culturi? Ii considerati pe cei din jur eretici, dusmani din cauza religiei/confesiunii? Va impuneti credinta, postul, sarbatorile?
|
Nu-mi bat capul cu ei. Nu impun nimic.
Citat:
7. Ce faceti ca femei mai ales cu treburile casei? Spuneti sotului si copiilor: imi pare rau azi nu spal, nu calc, nu cos, pentru ca e sarbatoare si (eventual) merg la biserica?
|
Incerc sa ma organizez sa ajung sa NU gatesc in zi de sarbatoare. Nu reusesc intotdeauna. Spalat, cusut: exclus... Nu-i spun sotului: scuza-ma, dar este sarbatoare. Nu stie.
Citat:
8. Vi se intampla sa aveti anumite remuscari fata de una sau alta dintre parti, sa faceti rau sotului/sotiei, sa nu stiti cum sa procedati, cum sa va impartiti?
|
Daca fac rau cuiva cred ca este doar vina mea.. (nu pot spune, stai ca am plicat o invatatura a bisericii. Nu exista asa ceva.)