Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Omul, este alcătuit din trup și suflet , deci este firesc să postească atât cu sufletul și cu trupul. Postim cu trupul prin abținerea totală sau parțială , pe un anumit timp, de la anumite alimente și de la unirea trupească a soțului cu soția . Se cuvine să ne amintim de cuvintele Sf. Ap. Pavel adresate creștinilor din Corint : << Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea , și iarăși să fiți împreună , ca să nu vă ispitească satana , din pricina neînfrânării voastre . Și aceasta o spun ca un sfat , nu ca o poruncă >>.
Dar trebuie să postim nu numai cu trupul , ci mai ales cu sufletul. Să ne curățim sufletul , în perioada Postului , prin Taina Spovedaniei , oprindu-ne de la cele nefolositoare . Proorocul Isaia spunea : << Nu știți voi postul care Îmi place ? - zice Domnul. Rupeți lanțurile nedreptății , dezlegați legăturile jugului , dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casa pe cel sărman , pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Atunci lumina ta va răsări ca zorile și tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta , iar în urma ta slava lui Dumnezeu. Atunci vei striga și Domnul te va auzi ; iar la strigătul tău El va zice : Iată-mă ! >>
|
Postul folosește sufletului și trupului , pentru că întărește trupul , ușurează și curățește sufletul. Păstrează sănătatea trupului și dă aripi sufletului . De aceea în perioada Vechiului Testament a fost recomandat de multe ori : " O, de v-ați întoarce și v-ați pocăi , ar rămâne de pe urma voastră binecuvântare, un prinos și o jertfă cu turnare pentru Domnul Dumnezeul vostru ! Sunați din trâmbiță în Sion, gătiți POSTIRI sfinte, prăznuiți sărbătoarea cea pentru toți ! " . Mântuitorul Însuși a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți în pustie , înainte de a începe propovăduirea Evangheliei. El ne-a învățat cum să postim și le-a spus ucenicilor că diavolul nu poate fi izgonit decât cu post și rugăciune : "Iar după ce a intrat în casă, ucenicii Lui L-au întrebat , de o parte : Pentru ce noi n-am putut să-l izgonim ? El le-a zis : Acest neam de demńi cu nimic nu poate ieși , decât numai cu rugăciune și cu post ".