tricesimusseptimus,tu faci exact ce imi spui mie sa nu fac.Rupi versete din context.Dar tu faci bine,eu nu.Ai adus versetele din Tit 1:13-14 si cel din 1 Timotei 1:4,acolo intr-adevar se vorbeste despre "basme evreiesti",dar cine iti spune tie ca se vorbea despre "nemurirea sufletului"?Tu crezi ce iti convine.Pavel s-ar fi putut referi la orice altceva nu la "nemurirea sufletului",care intre noi fie vorba nu este o idee greceasca sau evreiasca.Tu prin aceasta nu demonstrezi nimic.Ce vrei sa spui ca "Isus se tinea de basme evreiesti",vorbind ce-i drept intr-o pilda despre suflete constiente dupa moarte?Pentru ca daca tu crezi ca la asta se referea Pavel atunci asta ai putea lasa de inteles.Sa fim rationali.Stim cate curente filosofice grecesti existau pe atunci,Pavel se putea referi la orice altceva,nu stiu de ce doar tu vezi ca se referea la "nemurirea sufletului".Contextul este foarte important,eu am vrut sa spun ca nu conteaza daca aparea intr-o pilda de exemplu.Pai daca Locuinta mortilor nu exista ca spatiu,de ce se vorbeste despre ea?Daca buddistii cred in nirvana,hindusii in karma,noi ce facem le dam "apa la moara",imprumutandu-le si crezand in ele?In nici un caz.Dar aici tu insuti ai spus ca evreii credeau in ele,iar Isus nu le-a spus sa nu mai creada ci a vorbit despre ele intr-o pilda.
Intrebarea despre inviere era pentru Maranatha,tu mi-ai mai raspuns o data :),dar tot nu sunt convins de raspunsul tau.Daca tu spui ca omul moare trup,duh si suflet atunci inseamna ca isi ia rasplata odata cu prima moarte,disparand cu totul.De ce se mai vorbeste atunci despre "moartea a doua",care tot voi spuneti ca este trup,duh si suflet pentru todeauna?Doar ca sa li se spuna ca au pacatuit si ca trebuie sa moara?Sa ne folosim ratiunea.Nu pentru asta,ci pentru ca alta este rasplata,nu disparitia lor pentru totdeauna,ci iadul vesnic despre care se vorbeste in multe randuri in biblie.
Tu spui despre Lazar:"În schimb găsim scris că preoții vroiau să-l omoare. Oare de ce? Oare nu chiar pentru că le răsturna toată filosofia lor legată de viața din moarte ".Ma mira ca unul cu cultura ta biblica isi pune asemenea intrebari.Preotii vroiau sa il omoare deoarece Lazar vorbea despre Isus iar oamenii credeau in Isus din pricina marturiei lui Lazar.Uite ce zice Scriptura:
Ioan 11:45 Mulți din Iudeii, care veniseră la Maria, când au văzut ce a făcut Isus, au crezut în El.
Ioan 11:46 Dar unii din ei s-au dus la Farisei, și le-au spus ce făcuse Isus.
Ioan 11:47 Atunci preoții cei mai de seamă și Fariseii au adunat Soborul, și au zis: "Ce vom face? Omul acesta face multe minuni.
Ioan 11:48 Dacă-L lăsăm așa, toți vor crede în El, și vor veni Romanii și ne vor nimici și locul nostru și neamul."
Ioan 11:49 Unul din ei, Caiafa, care era mare preot în anul acela, le-a zis: "Voi nu știți nimic;
Ioan 11:50 oare nu vă gândiți că este în folosul vostru să moară un singur om pentru norod, și să nu piară tot neamul?"
Nicidecum nu vroiau sa il omoare pe Lazar,pentru ca spunea ca "nu exista suflet nemuritor".Nu stiu de unde vezi lucruri care nu exista in biblie.
Ce sfat bun mi-ai dat cand ai spus ca "Nu ai voie să rupi versetul din context",ce bine ar fi daca si tu ai tine cont de el.Exact asta faceti voi cand luati din Ezechiel ca "sufletul moare" si in alte cazuri.
Si iar ai zis "Nu mă mir că interpretezi alegoria Domnului ca pe un fapt din realitate.".Pai toate "alegoriile" spuse de Isus sunt verosimile,de ce as trata-o pe aceasta diferit?
Nu "ma ambalez" deloc,eu vreau sa sustinem o discutie calma,ce ar fi acum ca fiecare din noi sa ne jignim reciproc,sa spunem ca credintele noastre sunt "nenorocite" si alte asemenea lucruri?Pai nu imi place ca vorbesti despre "credinta nenorocita a nemuririi sufletului",pentru ca nu este nefericita deloc.Uite eu nu sunt nefericit,chiar daca cred in "aceasta credinta":).
Last edited by Totpeetor; 18.11.2009 at 17:47:30.
|