Continuare
Condacul al 7-lea
Minunile Tale ai aratat, Doamne, in Icoana Preacuratului Tau Chip, caci prin el ai daruit mangaiere tuturor pamantenilor, invatandu-i ca in toate scarbele si imprejurarile vietii sa alerge la milostivirea Ta si cu dragoste sa-Ti cante: Aliluia.
Condacul al 7-lea
Purtand trup, sunt intinat de multimea faptelor mele cele rele, ma infioara infricosata zi a Judecatii si Te rog: Usile pocaintei deschide-le mie, Datatorule de viata, ca sa-Ti strig cu David:
Doamne, auzi rugaciunea mea si indura-Te de mine.
Doamne, al tau sunt, intelepteste-ma , ca viu fiind sa Te cinstesc pe Tine.
Doamne, Dumnezeule, Pastorul meu, ratacesc ca oaia pierduta, cauta-ma si ma mantuieste.
Doamne, nu-Ti intoarce Fata ta de la mine, pleaca-Ti urechea, auzi-ma si ma miluieste.
Doamne, indura-Te si vindeca sufletul meu ca am gresit tie, caci iubitor de oameni esti.
Doamne, Mantuitorul meu, vino si vindeca-mi durerile, cele sufletesti si trupesti.
Condacul al 8-lea:
De ziua infricosata a venirii Talema tem, ma cutremur si ma infior, eu cel plin de pacate, dar Tu, mai inainte de sfarsit intoarce-ma, Mantuitorule, si ma mantuieste pe mine cel ce Iti cant: Aliluia.
Icosul al 8-lea:
Intreg ai fost iubire, o , Iisuse, spre lumea cazuta si ai daruit Chipul Tau cel sfant, zicand duios tuturor celor in necazuri si suparari: ,,Veniti la mine toti cei truditi si impovarati si Eu va voi odihni pe voi''. De aceea si eu cel cazut, cu indrazneala Te rog, Hristoase, zicand acestea:
Doamne, Pazitorul meu, fereste-ma de vrajmasii care imi fac suparare.
Doamne, Mantuitorul meu, scapa-ma, caci ma afund in ispite ca si in mare.
Doamne, Cel cel locuiesti intru cele inalte si spre cei smeriti privesti, cauta spre mine si ma mantuieste.
Doamne, sa nu se tulbure inima mea , ci sa marturisesc ca in Numele Tau nadajduieste.
Doamne, Doctorul cel Mare, cred ca orice boala poti sa lecuiesti.
Doamne, Mantuitorul meu, vino si vindeca-mi durerile, cele sufletesti si trupesti.
Condacul al 9-lea
Veniti cu dragoste si frica, toate neamurile sa ne inchinam Preacuratului Chip al Mantuitorului lumii, Cel ce ne-a izbavit din robia vrajmasului, Biruitorul mortii si al iadului si cu multumita sa-I cantam cantare ingereasca: Aliluia.
Icosul al 9-lea
Fiind atins de lepra pacatului, nu ma pricep cum sa Te slavesc mai bine, o, Milostive Stapane, Te marturisesc cu toata inima ca esti cu adevarat Fiul lui Dumnezeu celui viu, cu umilinta privesc Chipul Tau cel Sfant, zicand acestea:
Doamne, bucuria mea, da-mi sa ma bucur de milostivirea Ta.
Doamne, Mantuitorul meu cel bun, mantuieste pe robul Tau de toata necredinta si faradelegea.
Doamne, Mantuitorule, Tu esti scaparea mea , la cine voi alerga?
Doamne indurate, nimiceste cu harul Tau mania inimii mele.
Daomne al meu, Curatie sfanta, curateste-mi inima si mintea de rele.
Doamne, Cel ce Te imbraci cu lumina ca si cu o haina, lumineaza-ma pe mine cel impresurat de grijile pamantesti.
Condacul al 10-lea:
Doamne, Mantuitorul meu Cel milostiv, ridica-mi sufletul cel cazut in fapte de rusine si trupul meu slabanogit de boala, ca oarecand pe slabanogul de la scaldatoarea oilor si indrepteaza-ma pe calea mantuirii, ca sa-Ti cant Tie: Aliluia.
Icosul al 10-lea
Imparate, Vesnice Mantuitor, Hristoase adevarate, curata-ma de toata intinaciunea, prevum ai curatit pe cei zece leprosi si vindeca-ma precum ai vindecat sufletul iubitor de arginti al lui Zaheu vamesul, ca sa-Ti cant Tie asa:
Doamne al meu, Doctorul sufletelor si al trupurilor, tamaduieste-mi ranile sufletului meu.
Doamne, cel ce ai purtat neputintele si suferintele noastre, vindeca-mi bolile trupului meu.
Doamne, Iisuse, Ajutorul meu, ajuta-mi ca mi se stinge sufletul de atata tristete.
Doamne, Cel ce ai deschis ochii orbului, da-mi sa vad a Ta rabdare si blandete.
Doamne, indelung-rabdatorule, te rog sa-mi matuiesti ssufletul de toata intristarea
Condacul al 11-lea
Cantare de umilinta aducandu-Ti, cu inima zdrobita Te rugam: Nu ne trece cu vederea, Preabunule Doamne, intoarce-Ti Fata Ta de la pacatele noastre, dar de la mine robul Tau nu Ti-o intoarce, auzi-ma caci si in necazul meu iti cant: Aliluia!
Icosul al 11-lea
Hristoase Lumina cea adevarata Care luminezi pe tot omul ce vine in lume, ia aminte la rugaciunea nevrednicului Tau rob si indrepteaza viata mea dupa poruncile Tale, sfinteste-mi sufletul ca sa-ti aduc rugaciunea aceasta:
Doamne Iisuse Hristoase - Lumina lumii, lumineaza-ma cu lumina Ta.
Doamne, Izvorul vietii, da-mi viata vesnica si ma intareste in legea Ta.
Doamene Iisuse Hristoase - Soarele dreptatii, cu dreptatea Ta straluceste mintea mea.
Doamne, Povatuitorul lumii , invata-ma sa Te iubesc din suflet si sa fac voia Ta.
Doamne, Cel ce ai dat vedere orbilor, deschide-mi usile pocaintei si de pacatul meu ma curateste.
Condacul al 12-lea
Atotputernice Doamne, cu Harul Tau, intareste-mi inima in credinta, nadejde si dragoste, ca intru adanca pocainta si implinirea poruncilor Tale sa ma invrednicesc de imparatia Ta, unde cu cetele sfintilor ingeri sa-Ti cant: Aliluia.
Icosul al 12-lea:
Doamne, Pastorul cel Bun, Tu ai zis: ,,Ma duc sa va gatesc loc...si iarasi voi veni si va voi lua la Mine, ca sa fiti si voi unde sunt Eu...''. Auzind aceasta minunata fagaduinta, indraznesc si eu cel cufundat in intristari, sa ma apropii si sa ma rog asa:
Doamne al meu, Mantuitorule, mantuieste-ma pe mine cel ce pier.
Doamne, departeaza norii necredintei, zavistiei si dusmaniei, caci Duhul Tau cel bun il cer.
Doamne, mangaierea sufletului meu, scapa-ma din aceasta suparare.
Doamne, scapa-ma din necaz si boala si da-mi tamaduire.
Doamne, Imparate Praputernic, intru imparatia Ta sa ma pomenesti.
Condacul al 13-lea:
Mantuitorul meu Cel milostiv, cauta spre mine, robul Tau, cel ce ma afund in marea incercarilorsi a necazurilor, si precum oarcand pe Petru cel ce se afunda l-ai izbavit, scapa-ma si pe mine cu Harul Tau cel sfant, sfinteste-mi sufletul si ma intareste pe calea mantuirii, ca sa-ti cu inima si cu buze curate si cu dragoste: Aliluia
Apoi se zice: Icosul 1:,,Iisuse, Bunule Mantuitor..." si Condacul 1:,,Preacuratului Tau Chip ne inchinam...'' si
Rugaciunea
O, Preabunule, Doamne Iisuse Hristoase Dumnezeul nostru, odinioara sfanta Fata a chipului tau omenesc ai spalat-o cu apa si ai sters-o cu mahrama, pe care minunat s-a inchipuit Chipul Tau si l-ai trimis lui Avgar, guvernatorul Edesei, spre vindecarea bolii lui, ca asa ai binevoit Tu.
Iata si noi, pacatosii robii Tai, cuprinsi de neputinte trupestisi sufletesti; cautam Fata Ta, Doamne, si cu David intru umilinta strigam: ,,Nu-ti intoarce Fata Ta de la noi'', ci abate-ti mania Ta de la robii Tai si fiindu-ne ajutator, nu ne respinge si nu ne parasi. Atotmilostive Doamne, Mantuitorul nostru, inchipuieste-te in sufletele noastre, ca, traind in sfintenie si dreptate, sa-Ti fim fii si mostenitoriai Imparatiei Tale. Si astfel, pe Tine, Preamilostive Doamne, impreuna cu Tatal Tau Cel fara de inceput si cu Preasfantul Duh, neincetat sa Te slavim in nesfarsitii veci. Amin
Sursa: Buchet de acatiste ale Domnului nostru Iisus Hristos
Editura Biserica Ortodoxa
Alexandria - 2002, p. 412 - 431
Doamne ajuta!
|