View Single Post
Vechi 16.11.2009, 10:21:43
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

[quote=sophia;181495]1. Va rog insistent, ori vine un preot aici si rapsunde, ori intrebati pe un preot/duhovnic al vostru sa va lamureasca pe voi si apoi imi raspundeti si mie corect.

Nu sunt preot, dar am studiat teologie ca si altii care ti-au raspuns aici, daca nu ma insel. Incerc si eu pe scurt:

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
2. Concret:
Mi-a spus mai multa lume, inclusiv la preoti in biserica am auzit ca a existat crestinism inaintea lui Iisus. Nu stiu, sub alta forma.
Eu imi imaginam la fel ca unii dintre voi ca: Iisus a venit cu Legea noua si aceasta este de fapt Crestinismul ("credinta in Iisus Hristos").
In acelasi fel, imi imaginez ca Sf. Ioan Botezatorul a avut un rol, a fost trimis sa anunte acest Crestinism, prin botezul sau. Iisus s-a botezat si apoi l-au urmat si altii, asta insemnand trecerea la crestinism.
Botezul lui Ioan in Iordan era numai un botez de poregatire, un act de pocainta, o curatire care pregatea omul la intelegerea celor poredicate de Hristos si apoi la adevaratul botez.
Hristos nu s-a botezat fiindca avea nevoie, ci botezul Lui a fost ca si rastignirea, o acceptare a conditiei umane, o coborare in strafundurile ei.

Da, crestinismul este Legea Noua, dar Biserica (trupul lui Hristos, comunitatea care este in comuniune cu Hristos) a fost infiintata abia la Rusalii, cand a coborat Sf. Duh. Asta este botezul apostolilor. Pana atunci de fapt ei nici nu intelesesera tot ce le spusese Hristos. Ei tot mai asteptau ca El sa vina in slava ca un rege al Israelului (vezi in Evanghelii).

Citat:
De altfel in biserica, se spune ca prin botez devenim crestini (in speta ortocsi, catolici etc.).
Acum voi veniti si-mi spuneti alte trasnai, ca de fapt botezul lui Ioan nu era botez adevarat etc.
Iisus era prin nastere iudeu, iar prin botezul in Iordan a fost modelul de inceput/ modelul de botez crestin. El a aratat cum sa se faca botezul si asa se face si astazi.
Eu asa inteleg.
Intelegi gresit, sophia. Botezul lui Ioan a fost numai o pregatire. Iisus le-a zis la sfarsit (dupa Inviere) apostolilor sa boteze neamurile in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh (ceea ce nu facea Ioan, reciteste pasajul).
Botezul crestin nu este "ca sa devenim crestini", ci ca sa murim si sa inviem cu Hristos, sa ne unim cu El (asta inseamna de fapt sa devenim crestini). El reprezinta moartea si Invierea si deci unirea cu Hristos, iar prin El cu Sf. Treime (pentru ca Treimea este Una).
Iisus nu era nevoie sa fie botezat crestin pentru ca era El insusi Hristos.

Citat:
3.@Miha-Anca - ceea ce spui tu legat de profesii si neglijarea familiei este adevarat, dar aici vorbim de credinta, de Iisus, aceeasi/acelasi care invata si indeamna sa respectam pe aproapele si familia si casnicia, sa nu traim in desfrau si sa facem copii.
Asta nu impaca insa cu ceea ce i-a cerut lui Petru.
Am terminat de citit viata lui Petru. Nicaieri nu spune de soacra sa. Nu spune ca s-a intors vreodata la sotia lui. Nu spune de copii. Spune ca a umblat in lume toata viata si a murit la Roma.
Asta ma deruteaza.
Spune in Evanghelii si in epistole de soacra si sotia sa. Le-ai citit?
In evanvhelii se spune de vindecarea soacrei, iar sf. Pavel spune in epistole ca sf. Petru isi lua cu el sotia. Este acolo unde spune ca el, Pavel, ar putea foarte bine sa faca ca alti apostoli, de ex. Petru, sa ia 'o sora' cu el ca sotie in calatoriile lui, dar nu face (alegerea lui, prefera celibatul).

Sf. Petru nu si-a parasit deci familia, in perioada in care ii urma lui Iisus se poate foarte bine sa fi venit si sotia cu el. se spune in evanghelii ca erau si femei care Il urmau. Nu se vorbeste despre asta, ca nu viata familiala a lui Petru este subiectul.

Citat:
Revenind la credinta si la Petru:
a. un calugar nu are familie cand se duce la manastire
b. un preot este obligat sa se casatoreasca si sa imbine cele doua Taine cat mai bine.
c. Petru nu a plecat de ideea si voia lui, ci rezulta ca Iisus la indemnat si asta mi se pare grav.
Ma intreb adica ce model sa avem noi din asta? Credinta nu trebuie sa ne indemne sa facem rau in numele ei.
vezi mai sus

S-ar putea, Biblia nu spune, ca Petru sa-si fi lasat familia la inceput cateva saptamani sau zile singura, dar mai tarziu sotia lui venea cu el, dupa spusele sfantului Pavel. Cine stie referinta exacta sa o dea.