View Single Post
Vechi 13.11.2009, 20:29:29
prvasile prvasile is offline
Junior Member

Data înregistrării: 13.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Multumesc, Antonia. Si eu iubesc mult cartea asta.
Eu raman la ideea ca iadul este destul de infiorator daca il intelegem ca departarea lui Dumnezeu.
Focul gheenei este nu o metafora, ci un simbol. Simbolul se impartaseste din realitatea pe care o comunica. Adica focul ca materie care arde (distruge, chinuie) are o legatura intrinseca si cu iadul ca despartire de Dumnezeu. A intelege chinurile iadului ca fiind pur si simplu un foc material este o lectura reductoare a textelor biblice.
Sfantul Isaac Sirul spune ca cei ce mor ajung toti in prezenta lui Dumnezeu, care pentru cei care il iubesc este lumina, ii umople de bucurie si cunoastere, iar pentru cei care il urasc este foc care ii arde.
Referitor la iad. Iadul este sub pamant, daca vrei in strafundurile pamantului. Asa ne invata Sf. Parinti! Chinurile iadului sunt infricosatoare, mai presus de tot ceeaw ce-si poate inchipui mintea. Este o povestire despre un calugar de la Sf. Munte Athos, care se plangea mereu ca nu mai poate suferi boala aici pe pamant. Si se ruga ca Dumnezeu sa-l ia din aceasta lume.
Atunci i s-a atratat un inger si i-a zis:
- Dumnezeu ti-a ascultat rugaciunea, dar ca sa-ti ispasesti gresalele mai ai de suferit aici pa pamant trei ani, sau poti alege trei ceasuri in iad. S-a gandit calugarul un pic si a zis: "Aleg trei ceasuri in iad", gandindu-se ca oricat de rau ar fi acolo trei ceasuri trec mai repede decat trei ani.
Si l-a dus ingerul in iad si i-a zis:
- "Dupa un ceas voi veni sa te cercetez."
Si a trecut mult timp si ingerul nu mai venea. I se parea ca trecusera sute de ani, si se gandea in sine cum poate un inger sa minta. Si dupa multa vreme vine ingerul, si cum il vede, incepe calugarul sa se planga ca a fost uitat acolo, si nu credea ca ingerii pot minti. Atunci ingerul zambind, ii spune:
- "Nu am mintit. A trecut doar un ceas."
- "Cum e posibil? Caci eu cred ca au trecut sute de ani. Te rog scoate-ma de aici, caci prefer sa sufar pe pamant toate chinurile din lume pana la sfarsitul lumii decat sa mai raman aici."
Si ingerul la readus din nou la viata. Si asa a povestit el ce patimise in iad.

Asadar, chinurile de acolo sunt mai cumplite decat tot focul de pe pamant, caci te ar dar nu te mistuie. Si tartarul e mai rece decat toata gheata de pa pamant, te incheata dar nu te omoara.

Grija noastra sa fie una: sa nu ajungem acolo.
Reply With Quote