View Single Post
Vechi 11.11.2009, 21:44:59
Floar3's Avatar
Floar3 Floar3 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.10.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ciprian85 Vezi mesajul
Pastele ortodox nu are nimic pagan in el si am sa incerc sa dovedesc asta pe scurt:
- Pastele crestin ortodox nu are nimic de-a face cu pastele evreilor(celebrarea eliberarii din robia egipteana), ca urmare si calcularea datei de celebrare este diferita
- de Sf. Pasti crestinii ortodocsi sarbatoresc Invierea Mantuitorului Iisus Hristos
- Mantuitorul Iisus Hristos a inviat in prima Duminica cu luna plina dupa echinoctiul de primavara si, ca urmare, acest eveniment astral este folosit pentru a calcula data Pastelui, pentru fiecare an in parte
- ouale de Pasti reprezinta dupa parerea mea o traditie frumoasa care are un corespondent in evenimentele petrecute acum aproape 2000 de ani pe Golgota: Sf. Traditie spune ca in timp ce Mantuitorul se afla pe cruce, o femeie avand la ea un cos cu oua, a ingenuncheat in fata Crucii Mantuitorului, iar sangele scurs din Trupul Mantuitorului s-a prelins peste oua. Acesta este motivul pentru care noi ortodocsii inrosim ouale(nu le inverzim, albastrim.... :))
- mielul pascal pentru noi ortodcsii are o cu totul alta semnificatie decat mielul sacrificat de evrei pentru a celebra pastele. Sacrificarea mielului de Paste ne aminteste noua ortodocsilor de sacrificiul Mantuitorului de pe Sf. Cruce("Iata Mielul lui Dumnezeu care vine sa ridice pacatele lumii" sau "ca un miel spre junghiere si ca ca o oaie fara de glas nu si-a deschi gura Sa")
- Pastele ortodox nu are nici o legatura cu tot felul de iepurasi si iepuroaice, acestea sunt obiceiuri venite din apus fara nici o legatura cu spiritualitatea ortodoxa
Iti multumesc frumos pentru raspuns! Imi cer scuze ca raspund abia acum...
Stiu ca la noi Pastele se sarbatoreste pe alta data, parca la catolici e cu o luna inainte. Cu obiceiul de Paste de a sparge oua rosii nu prea sunt de acord, de fapt nu inteleg ce legatura are acest obicei cu crestinismul! Oricum filmul acela a fost facut de un crestin care crede in divinitatea lui Iisus, problema e ca acesta sustine ca multe obiceiuri se aseamana cu cele a paganilor. Slava Domnului ca la noi n-apar 'iepurasi', mai era o grija in plus
Reply With Quote