La Stavropoleos, indiferent de monetul in care vin oamenii, nu esti deranjat de faptul ca se vand lumanari. Ceea ce este bine e ca se vand doar lumanari in timpul slujbei. Daca se doreste si cumpararea unui CD, se face la finalul slujbei. Ce-mi place este ca oamenii de aici inteleg rolul si rostul Sfintei Liturghii. Asa ca mai toti sunt prezenti de la inceput.
E adevarat ca in unele biserici de cartier, multi intra si ies rapid. Cumpara cateva lumanari, o carte sau un alt obiect. Daca ar fi sa ma uit la omul care trece nepasator pe langa biserica si la cel care intra in ea, chiar si pentru putin timp, cred ca cel din urma e mai castigat. Poate ca il va misca o cantare, un cuvant din predica si astfel, va veni cand trebuie si regulat la biserica.
Am stat de multe ori si eu langa locul in care se vand lumanarile. Chiar daca am fost deranjat, am incercat sa intaresc rugaciunea, decat sa atrag atentia celor in cauza. Si asta am facut-o pentru bucuria ca a intrat in biserica.
Solutia eu o vad in vinderea acestor obiecte in afara bisericii, sa fie un loc special langa ea.
|