pentru cei interesati de acest subiect le propun sa arunce o privire peste cartea urmatoare
http://www.scribd.com/doc/22174262/S...isat-Bachiochi
redau din introducere
Epistola pastorală a papei. Primul eveniment care m-a silit să scriu această carte este publicarea epistolei pastorale Dies Domini de către Papa Ioan Paul II la 31 mai 1998. Documentul acesta are o însemnătate istorică enormă, pentru că în el papa îndeamnă la redeșteptarea păzirii duminicii, făcând apel la imperativul moral al poruncii Sabatului și la nevoia de legislație civilă pentru a ușura păzirea duminicii ca zi sfântă.
Epistola pastorală ridică două subiecte importante de care trebuie să ne ocupăm urgent. Primul este apărarea păzirii duminicii de către papa ca întruchipare și „exprimare deplină" a Sabatului. Acest punct de vedere, așa cum este arătat în capitolul 1 al acestei cărți, nu numai că este lipsit de sprijin biblic și istoric, ci reprezintă și o îndepărtare semnificativă de la învățătura tradițională catolică. Biserica Romano-Catolică a învățat că păzirea duminicii este o instituție ecleziastică diferită de Sabat în însem¬nătate și funcție. Ioan Paul se îndepărtează de deosebirea tradițională catolică dintre Sabat și duminică, pentru a face ca păzirea duminicii să fie un imperativ moral, poruncit chiar de Decalog.
Cea de-a doua problemă este apelul papei către creștini „să se străduiască să se asigure că legislația civilă respectă datoria de a păzi sfânta duminică".1 Justificarea pentru un astfel de apel este presupunerea papei că păzirea duminicii este o poruncă morală „înscrisă" chiar în Decalog2 și, prin urmare, ea trebuie să fie sprijinită de legislația civilă promulgată de comunitatea internațională a națiunilor.