Subiect: Despre Sabat
View Single Post
  #423  
Vechi 04.11.2009, 22:24:17
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 608
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ciprian85 Vezi mesajul
Exista termenul de zi in primele etape ale Creatiei?
5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte. Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi.
8. Tăria a numit-o Dumnezeu cer. Și a văzut Dumnezeu că este bine. Și a fost seară și a fost dimineață: ziua a doua.
13. Și a fost seară și a fost dimineață: ziua a treia.
(Facerea 1) etc.

Citat:
În prealabil postat de ciprian85 Vezi mesajul
Dumnezeu fiind nemarginit in spatiu si timp isi imparte timpul in ore, minute si secunde(poate chiar sutimi)? Cum explici citatul: O mie de ani in fata lui Dumnezeu sunt precum clipa care a trecut? Oare, primii oameni fiind nemuritori erau interesati de trecerea timpului? Isi imparteau timpul in saptamani, zile(pe care s-au si ostoit sa le numeasca duminica...sambata) si asa mai departe?
14. Și a zis Dumnezeu: "Să fie luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pe pământ, să despartă ziua de noapte și să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele și anii, (Facerea 1)

Cine urma să socotească zilele, anii, etc? Moluștele, batracienii ? Pentru cine trebuia să arate scurgerea timpului aceste "semne"? Pentru iepuri și lăcuste?

Citat:
În prealabil postat de ciprian85 Vezi mesajul
Aveau un program saptamanal de munca de 6 zile dupa care a 7 zi(sustineti voi sus si tare - sambata) se odihnea? In ce consta munca omului in Rai in cele 6 zile? Cum se odihnea a 7-a. Cum explici cuvintele lui Yahve adresate lui Adama la izgonirea din Rai: de acum din rodul mainilor tale si din sudoarea fruntii iti vei castiga painea? De ce porunca de a munci vine de abia acum, daca sambata inca de la Creatie dupa cum sustineti voi era zi de odihna pentru om(omul lucrand in Rai 6 zile si a 7 odihnindu-se)
Eu stiu ca sederea in Rai a presupus o continua celebrare, bucurie, "un sabat continuu". Si ca urmare sabatul nu s-a tinut de la Creatie asa cum sustii.
Uite că nu ști bine. Munca, împreună cu căsnicia și sabatul sunt instituțiile moștenite de om încă din Eden:

15. Și a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse și l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze și s-o păzească. (Facerea 2)



Citat:
În prealabil postat de ciprian85 Vezi mesajul
Alte intrebari: Cine a scris Cartea Facerii? Cand? Ce limbaj a folosit pentru a face pe intelesul oamenilor de atunci activitate Creeatoare a lui Dumnezeu? Ce inseamna sens figurat?
Moise, după Exod. Sensul figurat nu se aplică la actul Creației, ești cumva adeptul evoluției? Cât despre odihna lui Dumnezeu, am spus deja că nu era o odihnă datorită oboselii, era doar un exemplu pentru om, ca și el să se odihnească în ziua a 7-a.


Citat:
În prealabil postat de ciprian85 Vezi mesajul
Ce am sustinut e faptul ca nu stim, nu se specifica in Biblie cu exactitate ziua din saptamana(asa cum le stim noi astazi) in care se odihneau oamenii. Aceasta putea sa fie foarte fain oricare din cele 7 zile ale saptamanii, atat timp cat oamenii munceau 6 zile, iar a 7-a se odihneau. Nu era important numele zilei de odihna, era important doar fapul ca oamenii se odihneau in una dine cele 7 zile.
Imaginează-ți prima zi a lui Adam: sabatul. Dumnezeu Își ia timp special în această zi ca să se întâlnească cu omul, să stea în părtășie cu el. Versiunea ta sugerează cu totul altceva: Adam Îl lasă pe Dumnezeu "cu ochii în soare" și pleacă aiurea prin grădină că el are de sădit o sumedenie de pomi până joi seara. Vineri o să-și ia "odihna", după ce a muncit 6 zile...
Cam asta se întâmplă și azi: Sâmbăta, Dumnezeu vine în Casa Sa să Se întâlnească cu omul, iar el umblă brambura prin piață să facă aprovizionarea pentru "sfânta duminică"...


[quote=ciprian85;178532]Draga cand pui semnul egal intre Iisus Hristos si arhanghelul Mihail, in mod automat negi Sf. Treime: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Un inger, chiar arhanghel nu face parte din Sf. Treime. Ingerii sunt doar slujitori ai lui Dumnezeu.
Ma doare faptul ca rataciti atat de mult incat nici nu mai sunteti constienti in ce credeti si de modul in care aceste credinte se anuleaza reciproc.
Invierea nu a avut loc in public, dar face parte din activitatea Mantuitorului pe Pamant. Reprezinta chiar partea culminata a acestei activitati, si cea mai importanta pentru, noi crestinii: izbavirea din robia diavolului - intrarea in odihna

Citat:
În prealabil postat de ciprian85 Vezi mesajul
Draga ce intelegi tu prin bun simt? Ca sa fiu sigur ca ne raportam la aceleasi lucruri am sa-ti dau cateva exemple de bun simt: te descalti cand intri in casa la cineva fara sa ti se ceara, saluti o presoana cunoscuta din nou fara sa ti se ceara, sa zici un "la multi ani!" unei persoane iubite si sa-i faci un cat de mic dar si asta din nou fara sa ti se ceara.
Invierea pentru mine crestin ortodox, reprezinta cel mai mare motiv de bucurie. Este evenimentul care imi influenteaza existenta(atat in aceasta viata cat si in cea viitoare). Si ti-am expicat de ce aceasta. Pentru mine e mai importanta decat Exodul sau orice alt eveniment din viata evreilor.
Apoi, pentru mine e mai importanta chiar si decat Creatia. La ce folos ca am fost creat, dupa care alungat din Rai - ca si consecinta a caderii in pacat, condamnat sa traiesc in greutati un numar de ani, sa ma bucur in mod limitat de maretia Creatiei, urmand dupa aia sa mor trupeste si sufletul sa mi se osandesca pentru vesnicie in afara Imparatiei lui Dumnezeu, lipsit de iubirea LUI.
Draga, Creatia e trecatoare(cu exceptia sufletului), va fi distrusa odata cu venirea Mantuitorului. Pe cand Viata in Imparatia lui Dumnezeu alaturi de Hristos este vesnica, iar aceasta Viata vesnica In Hristos am castigat-o in urma Jertfei si Invierii Mantuitorului: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata". Cam astea ar fi cateva din argumentele "de bun simt".

Ca parte a raspunsului o sa repet si ce am scris in postul anterior:

Draga, pentru noi crestini, cinstirea duminicii si nu a sambetei este ceva de "bun simt".... Am incercat sa-ti explic asta atat eu dar si ceilalti frati crestini. Iar faptul ca argumnetele aduse, nu te satisfac, este problema matale, reprezinta modul tau de a te raporta la adevar. Pentru noi, "astia" care tinem duminica ca zi de odihna, argumentele sunt mai mult decat suficiente si dupa cum spuneam mai sus, sunt "de bun simt".

Dragă, când e vorba de Lege nu știu dacă trebuie să faci trimitere la bunul simț. Legea circulației îți cere să traversezi strada doar pe verde. Dar mie bunul simț îmi dictează că mai bine ar fi pe roșu. E culoarea cea mai importantă pentru mine, și apoi... verdele e o culoare anostă, învechită, peste tot în cartea naturii vezi numai verde!
Înțelegi?

Putem filosofa pagini întregi despre estetică și bunul simț doar ca să evităm un răspuns sincer. Pun aici pentru a treia oară întrebarea, după care înțeleg că nu ai un răspuns:

'Patimile și moartea Sa, a lăsat să le comemorăm (ba chiar și revenirea Sa) cu ocazia Cinei Domnului. De serbarea Învierii n-a pomenit nimic s-o ținem. Cum a omis-o pe cea mai importantă (în concepția voastră)? "