Biserica a randuit anume cum se face impartasirea celor bolnavi:
http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism20.html
Citat:
198. Cum se face impartasirea bolnavilor?
Bolnavii pot fi impartasiti de preot afara din biserica, adica la casele lor, sau la spital, cu particele din Sfantul Trup, Sfintit anume pentru acest scop in Joia Patimilor si pastrat in Alfar, in chivotul de pe Sfanta Masa. In aceste cazuri, impartasirea se face dupa o randuiala deosebita, inscrisa in Molitfelnic (Randuiala, ce se face cand se va intampla a se da foarte grabnic celui bolnav impartasirea). Nu se poate da insa Sfanta impartasanie bolnavilor cazuti in stare de inconstienta, nesimtire sau celor iesiti din minti, nebuni.
|
Deci, daca sunteti bolnavi, stati acasa sau la spital si chemati preotul sa va impartaseasca.
De asemenea se poate face maslu la spital sau acasa in cazuri grave (dupa cum bine stiti sint multi oameni care au murit de gripa Ah1n1).
Eu cred ca accentul trebuie pus pe faptul ca cei bolnavi sa stea acasa, pentru ca se pot impartasi si acasa, deci nu sint pagubiti cu nimic.
Ba din contra, biserica a randuit acestea (impartasirea si maslu acasa si la spital) pentru vindecarea lor.
Cred ca cel mai important este ca cei bonavi sa stea acasa pentru ca trebuie sa fie constienti de faptul ca
- se pot impartasi si acasa
- pot sa transmita boala si in drum spre biserica si nu cred ca exista vreun credincios care sa vrea sa aiba pe constiinta faptul ca a imbolnavit un om (cu stiinta sau fara de stiinta); pot sa aiba boala si s-o transmita fara sa stie (pina cand sint testati de Ah1n1) daca au tuse, febra, etc
Noi, cei care sintem sanatosi ar trebui sa ne vaccinam si sa ne impartasim la biserica. Cred ca e gresit sa ne punem problema ca luam gripa la impartasirea cu Sfintele Taine. Gripa o putem lua si din autobuzul sau metroul cu care mergem spre biserica, o putem lua si din curtea bisericii sau din biserica daca stam mai mult timp langa un om bolnav care tuseste sau stranuta langa noi, dar la fel de bine ne putem feri pe cat posibil: daca vedem un om ca tuseste, sau stranuta, sau ii curge nasul, sau ochii, sa stam cat mai departe de el (indiferent unde ar fi: la birou, in mijloacele de transport in comun, acasa sau in biserica) ca poate are gripa Ah1n1 la inceput si inca nu si-a facut testul de Ah1n1 si nu stie ca o are si in timpul asta imbolnaveste pe altii. Sau putem tine in buzunar o masca din acelea care se vand la farmacii si, indiferent unde ne aflam, daca cineva tuseste sau stranuta langa noi, ne punem masca. Bineinteles ca cel mai bine ne protejam de gripa vacinandu-ne (cand vaccinul pt Ah1n1 va fi disponibil si la noi). Si bineinteles ca cel mai impotant e sa ne impartasim si sa ne rugam, ca fara Domnul nimic nu putem face.